Meddig szárnyalhat az építőipar?

Minden eddiginél magasabb fokozatba kapcsolt az építőipar: a cégalapítások egy negyedév alatt 15 százalékkal növekedtek, a termelési volumen pedig már havi 5–10 százalékos növekedést produkál.

„Egyre nehezebb jelzőket találni az építőipari felfutásra, gyakorlatilag minden céginformációs mutató tekintetében lehet rekordértékeket azonosítani” – kezdi az elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője. Az év első negyedében 1523 új cég jött létre az ágazatban, ami több mint ötéves rekord; a folyamatos növekedést tekintve már 2018 utolsó negyedéve is rekordnak számított. Igazán különleges a cégalapítások tekintetében az a tény, hogy az előző negyedévhez képest is több mint 15 százalékos volt a növekedés.

A KSH adatai szerint a termelési volumen is tovább növekedett, a februári érték 48 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, a havi 5–10 százalékos növekedés kezd általánossá válni. A termelési adatokat tekintve negatívum, hogy az egyéb építmények esetében már tetőzni látszik a növekedés. A szerződésállományt vizsgálván kiderül: megkezdődött a visszaesés az egyéb építmények esetében. A A szerződésállományt tekintve februárban az épületek kivitelezése viszont még 50 százalék feletti növekedést mutat.

A cégalapítások száma és a termelési volumen egyaránt kedvező vállalkozási igyekezetet és növekvő keresletet jelez, ugyanakkor már láthatók a negatívumok. „Az első negyedévben 1182 céget töröltek az ágazatban, ami több szempontból is rossz hír” – jelentette ki a szakember. Egyrészt abszolút értékben is nagyon sok az 52 ezer céget magában foglaló ágazatban, másrészt az irányzat is aggasztó. Az ágazati cégtörlések aránya az idei első negyedben 17 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A cégalapítások és cégtörlések száma együtt emelkedik, amelynek eredménye fluktuációt és bizonytalanság.

A folyamatot az is jelzi, hogy az alkalmazotti szám képtelen a termeléssel azonos mértékben növekedni. Az ágazat továbbra is súlyos munkaerő-hiánnyal küzd. A növekvő termelési adatokat jórészt a hatékonyság emelkedésében kell keresni, miközben a nagy szükség van/lenne az elegendő és kellő tudású munkaerőre.

A hosszú távú egyensúly sok tényezőtől függ. A 2020-tól csökkenő EU-támogatások, a lakás-áfa megnyugtató megoldása, az építőipari cégek likviditási helyzete egyaránt hatással vannak a hosszú távú fenntartható növekedésre.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) első negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 20 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Veszprémben, Vasban és Baranyában érte el a legjobb értékeket; a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.