Még két év, és egységesek lesznek a mobilkészülékek töltői

A környezetnek és a fogyasztóknak is jó, ha a mobiltelefonok ugyanazzal a töltővel működnek. A C-típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít. Új készülék vásárlásakor a vevők eldönthetik, igényt tartanak-e egy új töltőre vagy sem. (A nyitó képen: elektronikus hulladék; a foto forrása: https://www.refurbed.at)


Két év múlva, azaz 2024 végére az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet C-típusú USB-porttal kell ellátni. Ez a kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd. A ma 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott új jogszabály nagyobb ívű uniós törekvéseket is szolgál: az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy kevesebb hulladék keletkezzék az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból.

A jogszabály eléri, hogy a fogyasztóknak ne kelljen minden egyes alkalommal új töltőt venniük, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket, illetve elég lesz egyetlen töltő az összes készülékükhöz.
Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C-típusú USB-porttal lesznek ugyanis ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség, a használók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket.
Mivel kezd meghonosodni a vezeték nélküli töltés, az Európai Bizottság 2024-ig összehangolja a technológiák inter-operabilitására vonatkozó követelményeket, hogy kivédje a fogyasztókat és a környezetet érintő esetleges negatív következményeket. A Bizottság egyúttal azt is szeretné elkerülni, hogy a fogyasztók a már megvásárolt technológia miatt egyetlen gyártó termékeihez legyenek a későbbiekben is hozzáláncolva.

Külön termékcímkén kell majd jelezni a fogyasztók számára a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg tudják állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában tehát azt is el tudják majd dönteni, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolniuk vagy sem.
A meglévő töltőiket így többen tovább használják majd. A felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességébenakár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente. Az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Az irányelvet most a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia, a szabály ezután jelenhet meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és léphet hatályba a közzétételét követő huszadik napon. A tagállamoknak tizenkét hónap áll a rendelkezésükre az irányelvben foglaltak átültetésére, és további tizenkét hónap a szabályok alkalmazására. Az alkalmazás kezdőnapja előtt forgalomba hozott termékekre még nem terjednek ki az irányelvben foglalt kötelezettségek.