Meghekkelhetetlen chipek a kvantum-módszernek köszönhetően?

„A kvantumtechnológiák mélyreható változást ígérnek a digitális életünkben. A kvantumfizika hatalmát kihasználva egyáltalán nem hekkelhető (hacker: számítógépkalóz) chipeket és teljesen biztonságos kommunikációs hálózatokat hozhatunk létre. Mindennek Barcelonában és Genfben jártunk utána.

A kvantumfizika örökre megváltoztathatja a számítógép-biztonságot. A megjósolhatatlanul viselkedő apró részecskék tudományában óriási potenciál van. De mielőtt továbbmennénk, mit is jelent az, hogy kvantum?

„A kvantum szó sok mindent jelent az emberek számára, akik nem a fizika világában élnek, azok számára furcsa, bizarr dolgot takar. Mit értek én a kvantum alatt? Úgy értem, a lehető legegyszerűbb értelemben nézzünk egy tárgyat, egy atomot, egy fotont, egyetlen fényrészecskét. Ezek kontrollálásának és manipulálásának képessége az elmúlt 20 évben elképesztő fejlődésen ment keresztül” – mondta Rob Thew, a Genfi Egyetem kvantumfizikusa.Ez az új képesség táplálta a kvantum-véletlenszámgenerátorok fejlődését, azokét, amelyek a kvantumobjektumok bizonyított, tökéletes véletlenszerűségét használják fel tökéletes véletlenszámok létrehozásához. Ezek az új generátorok olyan titkosítási kódokat hozhatnak létre, amelyeket egyetlen számítógép-hekker sem tud feltörni.

„Tehát ez most egy kvantum véletlenszám-generátor, amely másodpercenként bitek millióit generálja, és amely okostelefonokba ültethető be, és amely sok alkalmazásban használható” – mondta Hugo Zbinden, a Genfi Egyetem másik kvantumfizikusa. „A chip teljesen meghekkelhetetlen. Ám aztán egy sokkal összetettebb rendszerbe ültetik át, el lehet képzelni, hogy ez már nem lesz problémamentes. De az egésznek az alapja, a fizika nem meghekkelhető” – tette hozzá.

Az EU több mint 20 kutatói projektet támogat annak érdekében, hogy ezt a technológiát a Quantum Flagship kezdeményezés keretében a laborból a piacra vigye.

Barcelonában a következő lépésen dolgoznak, a kvantum-interneten, ahol az üzeneteket néhány foton útján küldik, és ahol minden, kommunikáció megszakítására irányuló kísérlet mindig észlelhető. A hardware még nem piacérett, de mindenképpen sokat ígérő.

„Az adataik védve vannak, például a pénzügyi, vagy éppen az egészségügyi adataik. Védelmi és biztonsági szempontból nézve is nagy haszna van, nem beszélve az energiahálózatok vagy a közlekedési hálózatok biztonságáról” – mondta Valerio Pruneri, a CiViQ-projekt koordinátora.

Az új, támadásbiztos chipek két, két célpontra irányuló lézerrel állítanak elő véletlenszámokat. Az eredmény megjósolhatatlan.

„Egy példa erre a chipek integrálása a szerver típusú technológiába az adatközpontok biztonsága érdekében. De példák lehetnek a csatlakoztatott autók, az IoT-eszközök hálózatai, és még a mobiltelefonok is, amelyeknél fokozatosan épülnek be ezek a technológiák” – magyarázta Carlos Abellán, a Quside társalapítója.

A kutatási, fejlesztési folyamatnak, és a mindennapi használatba való beültetésnek hála a kvantumtechnika gyorsan fejlődő területnek számít.

„Egyszer tényleg eljön majd a nap, amikor csak bemegyünk a laborba, és előállítunk egy kvantumszintű szolgáltatást, bedobozoljuk a hozzá szükséges dolgokat, majd elvisszük a potenciális ügyfélnek. A kliens pedig olyan alkalmazásokat végez el, amelyek valós hatással vannak a mindennapi életre. Véleményem szerint ez az egész rendkívül gyorsan fejlődik, van benne potenciál, és ezt megmutatni rendkívül izgalmas dolog” – mondta Rob Thew.

A Quantum Flagship kezdeményezésnek köszönhetően olyan technológiák is belátható távolságba kerültek, mint például a kvantumszámítás.