Megmozdult a hazai munkaerő – sokan akár költöznének is

A Trenkwalder friss mobilitási indexe szerint a munkavállalók több, mint harmada (35 százaléka) kész új belföldi lakhelyre is költözni egy megfelelő állásajánlat esetén. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: a munka- és megélhetési körülményeiket bemutató „elégedettségi index” értéke országos átlagban 6,4 volt az 1-10 közötti skálán. (A nyitó kép forrása: https://arbeitgeber.de)

A Trenkwalder (hazánkban jó negyedszázada jelen lévő cégcsoport a munkaerő-kölcsönzésben és -közvetítésben az egyik vezető szolgáltató; tavaly mintegy 14 ezer munkavállalót helyezett el 434 partnerénél) munkaerő-mobilitás témában első ízben végezte el a hazai piacon újdonságnak számító kutatását: mintegy 2000 munkavállaló válaszait értékelte. Kiderült: a munkaerő 54 százaléka kész munkahelyet változtatni jó ajánlat esetén, mi több, 35 százalék még a belföldi lakhelyét elcserélné. Minderre Csongrád-Csanád (54%), Somogy (52%) és Heves (50%) megyében a legnagyobb a hajlandóság, a legkisebb viszont Pest (8%), Komárom-Esztergom (12%) – mi több! – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (14%).

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (54%), bár fontos szempont az adottnál biztosabb jövő (15%) és a több munkalehetőség (12%) is. A válaszadók 29 százaléka erre elsősorban külföldön, a többi itthon lát lehetőséget. Elsődleges belföldi költözési célpontként csaknem minden megyében Budapestet és Pest megyét jelölték meg, kivéve a Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyeieket; számukra Győr-Moson-Sopron megye kínálná a boldogulást.

A mobilitási hajlandóság egyik fontos összetevője, hogy a munkavállalók egy-egy területen mennyire tartják élhetőnek a helyi körülményeket. A Trenkwalder felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék kínálta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési körülményeivel kapcsolatos elégedettséget, melynek az értéke (10-es skálán) országos átlagban 6,4. Ebben a tekintetben a Nyugat- és Észak-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország megyéiben a legjobbak az értékelések. A legnagyobb elégedettséget Fejér megyében mérték (7,4), a legkisebbet Nógrád megyében (5,6).

A jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 7,1, a környék adta lehetőségek 6,9 pontot kaptak, miközben az adott megye kereseti lehetőségeit átlagosan 5,9, a megélhetési viszonyokat pedig 5,5 pontra értékelték.

A munkavállalók többsége úgy érzékeli, a koronavírus-járvány látványosan rontott a körülményeken. Az adott megye megélhetési körülményeit a pandémia előtti időszakra visszatekintve 7 pontra értékelték a jelenlegi 5,5 helyett, a szűkebb környékét covid előtti lehetőségekre a mostani 6,9 pont helyett 7,8 pontot adtak.

A válaszadók kis híján kétharmada az újra kitáguló munkaerő-piaci lehetőségek ellenére úgy véli, a munkahelyváltás jelenleg kockázatosabb, mint két évvel ezelőtt. Eközben 54 százalék jelezte, hogy a munkájára hatással volt a járvány.