Megújuló energia élteti az okosvárosokat

Megéri városainkat okosvárossá alakítani, mert az ilyen települések fenntartható módon működnek, a lehető legjobb életminőséget kínálják lakóik számára és segítik a gazdasági növekedést. Az okosvárosok kialakításához és működtetéséhez alapvető a megújuló energia (nap- és szélenergia) használata – derül ki a Deloitte tanulmányából.

A világon megtermelt energia 70 százalékát a városok fogyasztják – elsősorban a közműcégek szolgáltatásai által. A közművállalatok kulcsszerepet játszanak a városok okosvárossá fejlődésében, miközben a szolgáltatók a városok igényei kielégítésére törekedvén fejlődnek. Kölcsönös kapcsolatuk sarkallja a legmodernebb megoldások – okosmérő, elektromos autótöltő stb. – kifejlesztését és alkalmazását. Ilyenténképpen például az áramszolgáltató üzleti döntései közvetlen hatással vannak nemcsak az adott város energiatermelési módszereire, de közlekedésére és környezeti állapotára is.

Ahhoz, hogy a közműszolgáltatók betöltsék városfejlesztési szerepüket és hozzájáruljanak az okosvárosok kialakulásához, első lépésként különféle érzékelők segítségével, lehetőleg minél szélesebb körben kell adatokat gyűjteniük. A következő lépésként meg kell tanulni az adatokat feldolgozását és hasznosítását. Egy közműcég csak akkor képes egy okosváros működtetésére, ha a képes a begyűjtött adatok elemezésére és használatára.

Külföldi példák mutatják, hogy az okosvárosok a hagyományos településeknél fenntarthatóbb módon működnek a megújuló energiát használó épületek és az elektromobilitás terjedése révén. Mint például:

A texasi Georgetown 2017 óta teljes energiaszükségletét nap- és szélenergiával fedezi, ennek hatására az áram ára 2011–17 között kilowattóránként 11,4-ről három centtel csökkent. A kaliforniai San Diego széles körben kezdett tetőtéri napelemeket használni, aminek hatására megnőtt a városban az újszerű megoldások fejlesztésével, gyártásával és üzemeltetésével foglalkozó vállalkozások száma, és új munkahelyek jöttek létre. Az ausztráliai Adelaide-ben az energiaszolgáltató ezer tetőre telepített napelemet kapcsolt hálózatba, miáltal öt megawatt kapacitású mini erőművet hozott létre. A lépésnek köszönhetően a város olcsó, tiszta energiához jutott és csökkentette a hagyományos energiahordozók használatát. A másik példa kanadai Calgary, ahol ma már csak szélerőművekkel fedezik a tömegközlekedés energiaigényét.

A megújuló energiát használó okosvárosok magasabb életminőséget kínálnak lakóiknak azáltal, hogy egészségesebb, élhetőbb környezetet teremtenek. Az ott élők mindennapjaira kedvező hatással van, hogy Koppenhága vagy London autómentes övezeteket alakított ki, illetve hogy Párizs 2030-ra betiltja a belsőégésű motorok használatát. Az ilyen környezetben élők könnyen rávehetők arra, hogy saját energiatermelési és -tárolási lehetőségeiket felhasználva, puszta energiafogyasztókból energiatermelőkké váljanak, tovább emelve ezzel lakóhelyük életminőségét.

(A Deloitte Renewables (em)power smart cities tanulmánya itt érhető el.)