Megvakulhatnak a cukorbetegek – sürgető a rendszeres szűrés

A több mint 800 ezer ismert hazai cukorbetegből 32 ezernél több a vak vagy súlyosan látássérült. Ráadásul évről évre növekszik az arányuk; diabétesz miatt évente átlagosan további ezren veszítik el szemük világát. (Kép: vitanet.de)

A világon cukorbetegséggel élők harmadának van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, ekként a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető, a teljes testet érintő (szisztémás) betegség – foglalta össze az átfogó kutatások eredményeit Németh János professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára (a képen) a Magyar Diabetes Társaság 25. kongresszusán.

Az 50 évesnél idősebb magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak, a több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 000 beteg vak vagy súlyosan látássérült, a cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében – hívta fel a figyelmet előadásában Németh professzor.

 „A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, sőt vaksághoz vezethet. A szövődmény egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne. Továbbá alapvetően szükséges lenne az évenkénti szemfenéki szűrővizsgálat, hogy szükség esetén idejében elkezdődhessenek azok a kezelések, amelyek akár 95 százalékos eséllyel megelőzik a cukorbetegség miatti vakságot” – hangsúlyozta az orvosprofesszor.

Dr. Németh János ismertette az Orvosi Hetilapban kutatótársaival közös januári tanulmányának eredményeit, melyben azt vizsgálták, hogy mennyire figyelhető meg a cukorbetegség és a látássérülés kapcsolata az ország különféle térségeiben az 50 évesnél idősebbek körében. A kutatók 105 körzetben, több mint 3500, 50 éves vagy idősebb személyt vontak be a vizsgálatba.

A cukorbetegség előfordulási gyakorisága Kelet-Magyarországon volt a legmagasabb (21%), a diabéteszes retinopátia viszont a Nyugat-Magyarországon megvizsgáltak esetében fordult elő (24,1%) a leggyakrabban. A cukorbetegek fele sem (45,7%) végeztetett szemfenék-vizsgálatot az utóbbi egy évben, bár szakmailag nagyon is ajánlott lenne. Sajnos, a cukorbetegek igen nagy részénél, 27,4 százalékánál sosem végeztek szemfenék-vizsgálatot.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora leszögezte: a cukorbetegség szemészeti szövődményei gyakoriságának csökkentése céljából fontos lenne főleg vidéki településeken a szemészeti alapellátás megerősítése, vagy szemészeti telemedicinális országos szűrés bevezetése és elvégzése.

Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg-egyesületek Országos Szövetségének elnöke hangoztatta: a keresőkorú vak diabéteszes betegek közül sokan kiesnek a munkaerő-piacról, nagyrészük egyáltalán nem, vagy nem képzettségének megfelelő állásban dolgozik. A cukorbetegség rendkívüli körültekintést követel a betegektől is, hiszen nem mindegy, hogy mikor és mit esznek, le tudják-e olvasni a vércukormérőről saját magunknak naponta akár hatszor az eredményeiket, amitől akár az életük is függhet.