Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók

Ötvennégy versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, műszaki tervezetét, ötletét a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny bíráló bizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobb munkákat, amelyek a június 5–6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal a díjakat is átadáják.

A 106 pályázat közül az első forduló után 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 57 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány, biológia, kémia, egyéb; fizika, matematika; mechanika, elektronika; informatika) osztotta be. Az egyes ágazatokba sorolt pályázók legjobb munkáit akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bíráló bizottság választotta ki, majd eldöntötte, hogy kiket talál a díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

A verseny zsűrije április 26-án hozta meg végleges döntését: három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázatot dicséretben, tizet pedig kiemelt dicséretben részesített.

A díjazott és kiemelt dicséretben részesített pályamunkákat június 5–6-án mutatják be az Ericsson K+F Központjában (Budapest, XI., Magyar tudósok körútja 11.), továbbá megtekinthetők lesznek a kutatók szeptemberi éjszakáján is.

Az ifjú feltalálók a többi közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  • mik a Lycium barbarum fiziológiás hatásai?
  • be lehet-e mutatni egy vízvezetékrendszer-modell segítségével az apparatus cardiovascularis felépítését, működéseit és betegségeit?
  • be lehet-e vezetni a virtuális valóságot az amatőr csillagászatba?

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Egyebek között megtekinthető lesz egy-egy tartásjavító táska, változtatható dioptriájú lencse, saját készítésű hangszóró és traffic protector is.