Mi lehet a dzsúdós Putyin következő lépése?

(Írta: Sven Christian Schulz/RND/Der Tag) Ön szerint tehetséges sakkozók az oroszok? Mindenesetre a sakk rendkívül népszerű Oroszországban. Vlagyimir Putyin sportja azonban a dzsúdó. A második világháború után szegényes körülmények között nőtt fel Leningrádban, a harcművészetek megváltoztatták az életét. A dzsúdó lehetőséget kínált neki, hogy néhány mozdulattal érvényesüljön az állítólag erősebb emberekkel szemben, hogy tiszteletet szerezzen – és hogy elérje, amit akar. A dzsúdó arról szól, hogy az ellenfelet kibillentsük az egyensúlyából, és pontosan abban a bizonytalan pillanatban célzott fogással a földre vigyük. „Sakk-matt” – mondanák a sakkozók. (A nyitó képhez: Andreas Gora/dpa felvétele)

Putyin nagyon ügyesen megdöbbentette a Nyugatot. Az európai energiaválság egyike az ő hadviselésének meglehetősen kevés sikerének. A vég nem látszik; a szakértők már régóta feltételezik, hogy Putyin tovább csökkenti a gázkészleteket, hogy a hideg téltől való félelmet életben tartsa a nyugati országokban. Az alternatíva ugyanis olyan lenne számára, mintha egy vizes palackot adna a dzsúdós ellenfelének: az Európába irányuló teljes gázellátás a gázárak zuhanásához vezetne, és elvékonyítaná Oroszország pezsgő bevételeit.

A jelek tehát arra utalnak, hogy nem lesz benzin. „Az Oroszországból érkező gázszállítások azonnali és végleges leállítása nagyon nagy veszélyekkel járna bizonyos ipari ágazatokra nézve – mondta Hubertus Heil munkaügyi miniszter az RND-nek adott interjúban, amit Eva Quadbeck és Tobias Peter kollégámmal készített – a vegyiparra, az üveg- és az acéliparra hivatkozva”. „Az ebből eredő ellátási láncproblémák további gazdasági következményekkel járnának” – figyelmeztet Heil.

Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi és szociális miniszter egy interjúban az orosz háború következményeiről beszél. (Foto: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild)

Az energiaárak emelkedésének vége tehát egyelőre nem látszik. A VFA gyógyszeripari szövetség számításai szerint az energiaszolgáltatók csak az idén 72 százalékkal emelik áraikat. Az áremelkedés csúcsát csak 2023 elején – 158 százalékos emelkedés után – érik el. Az árrobbanás más ágazatokat is érint: A fémiparban 84 százalékkal emelkedhetnek az árak, az élelmiszerek 30 százalékkal drágulnak.

A Diakonie most attól tart, hogy sok embernek „kevesebb lesz az ennivalója”, és télen fagyoskodniuk kell majd. Az élelmiszerbankok már régen teljesítményük határán vannak: kétmillió ember szomorú rekordját regisztrálják. A chemnitzi energiaszolgáltató ügyvezető igazgatója még „társadalmi zavargásokra” is figyelmeztet Németországban. Arról beszél, hogy az ügyfeleket sokkolja, amikor megkapják a számlákat – szerinte alig van valaki felkészülve.

Konkrétan: ügyfelei 2022. szeptember végén, szerződésük lejártával fogják megérezni az árhorrort. Azok, akik eddig évi 1500 eurót fizettek a gázért, azoknak október 1-jétől évi 4700 eurót kell fizetniük. „Ez persze sokkoló” – mondta a chemnitzi menedzser a Reuters hírügynökségnek.

De egy másik sokk is érheti azokat az ügyfeleket, akik nem fogadják el az ajánlatot. A chemnitzi jelentések szerint ugyanis a gáz ára további 50 százalékkal emelkedhet. Amit az önkormányzati energiaszolgáltató leír, aligha különbözik a többi, mintegy 900 németországi önkormányzati szolgáltatótól.

Az RND-interjúban Heil miniszter ezért célzott támogatást jelent be „az alacsonyabb és közepes jövedelműeknek”, és hozzáteszi: „Ez az egyetlen módja annak, hogy társadalmunkat a nehéz időkben összetartsuk”.

Egy dolog már most világos: kimerítő küzdelem lesz, hogy Putyin szorításából kiszabaduljon, és ne kerüljön a szőnyeg alá.