Müncheni egyetemi linkajánló nyugati „áltudományok” és más huncutságok megismeréséhez

A győri gyermekgyilkossággal foglalkozó videóhoz kapcsolt szöveges tudósításban az Euronews valami hajmeresztő kijelentést tulajdonított Gulyás Gergelynek, a miniszterelnökséget vezető miniszternek. (Az illusztráció forrásas: artintersectional.wordpress.com)

Mintha azt a képtelen állítást fogalmazta volna meg, hogy a magyar kormány (nyilvánvalóan egyetemet végzett tagjainak összessége) nem fogadja el a „társadalmi nemek” létezését.  (Azok ugyanis léteznek, mint alább még szó lesz róla.) De utána néztem, ugyanakkor a Magyar Távirati Iroda ennél kategorikusabb formában tudósított ugyanarról (a december 19-i kormányinfóról szóló szövegében, ami a kormány honlapján hivatalos hivatkozásként olvasható.) Ezért aztán gondolatban megkövetem az Euronews szerzőit: ők még elegánsak voltak.

A hivatalos (MTI-)szöveg jóval kevésbé: „A miniszter, kérdésre kijelentette azt is, hogy az országgyűlés nem fogja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt. Szerinte annak ehhez az ügyhöz semmi köze, és a magyar jogrendszer a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet ad. Az egyezmény körüli „hisztéria” szerinte azért folyik, hogy a kormány fogadja el: az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek, ezt azonban a kormány nem akarja elfogadni”.  Ebben a fogalmazásban a miniszter egy bizonyos körben kedvelt tévesztést (modernkedően: fakenewst, durvábban: hamisító propagandalózungot) tálalt fel.

Az Euronews feldolgozott tudósításában ez olvasható: „Nőjogi civil szervezetek szerint ismét bebizonyosodott, hogy az intézményrendszer nem készült fel a hasonló esetek (a győri gyermekgyilkosság előzményeivel összefüggő nő- és gyermekvédelmi intézkedések – a szerk.) kezelésére, a megoldás a civil szervezetek bevonása és az isztambuli egyezmény ratifikálása lenne. Az utóbbi egyezményt Magyarország ugyan aláírta, de a magyar jogrendbe beépíteni – ratifikálni – ideológiai okokból nem hajlandó. – Az országgyűlés nem fogja az egyezményt ratifikálni, de még egyszer mondom, minden egyes olyan védelemre vonatkozó előírást, ami akár gyermekjogokkal akár női jogokkal kapcsolatos, azt a magyar jogrendszer részévé tettük, ha bárki mást állít, akkor hajlandóak vagyunk a részévé tenni, de azt nem fogadjuk el, hogy vannak társadalmi nemek, úgyhogy azt hiszem, hogy a jelenlegi helyzet konzerválható – mondta Gulyás.  (Forrás: Euronews. „Magyarország – A kormány a túl enyhe büntetőbíráskodásban látja a győri gyerekgyilkosság okait – Írta: euronews • 19/12/2019 – 18:54)

Az Euronews tudósítása ideológiai okokra vezeti vissza az isztambuli egyezmény ratifikálásának magyar kormányzati és parlamenti elutasítását. Ez aligha légből kapott állítás. Csakhogy ez a „nem fogadjuk el, hogy vannak társadalmi nemek”, illetve az MTI hivatalos verziójában: „az egyezmény körüli hisztéria azért folyik, hogy a kormány fogadja el: az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek, ezt azonban a kormány nem akarja elfogadni” – azzal a „hanem” szóval az ideológiai berzenkedését: egy délibábos látomás elleni küzdelmével járatja le.

A „társadalmi nem” szociológiai fogalmát tévesen azonosítja a biológiai nem fogalmával, amit az előbbi sem nem tagad, sem nem relativizál. Azt kutatja, hogy a férfinak és nőnek született egyedek miként léteznek az adott társadalmakban.  

Volt már ilyen „nem akarja elfogadni”, a mai „legöregebb emberek” életében is. E korosztály közmondásosan feledékeny, ám én még emlékszem azokra az időkre, amikor a Kreml hadakozott olyan tilalmas „burzsoá áltudományok” ellen, mint például a kibernetika, vagy éppen a szociológia „kapitalista huncutsága”. (Hol volt akkor még a külföldi politikai folyamatok profi hackerekre bízott befolyásolásának lehetősége…)

Nehéz elhinni, hogy Gulyás Gergely miniszter a gender-tanulmányok vonatkozásban oly tájékozatlan volna, hogy a különbségtétel újdonság lehetne a számára. Mivel kiváló német nyelvtudása ismert, szíves figyelmébe ajánlanék egy német (müncheni) egyetemi (szociológiai intézeti) forrást, ahol számos kérdést és választ talál, mégpedig meglehetős alapossággal, sőt pro/kontra érveket felvonultató szakirodalmi linkajánlókkal:

képernyőfotó a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Társadalomtudományi Kara Szociológiai Intézetének oldaláról, ahol a több nyomtatott oldal terjedelmű ismertető és a téma feldolgozásához a szakirodalmi linkajánló található.