Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni!

Szerzővel, dramaturggal, fordítóval nem vitatkozom, ők a műfaj meghatározói, ha azt állítják, hogy pesti Belvárosi Színházban bemutatott darab vígjáték, a színészek próba közben sokat nevetgéltek, ezt nyilatkozták, akkor nyelek egyet, és megkérem Goldini, Molière, Osztrovszkij és Molnár Ferenc urakat, hogy legyenek szívesek, préseljék be magukat másik skatulyába, mert rossz helyen vannak. (A nyitó képen: Péter Kata és Dékány Barnabás)

Igazából persze nem tudom, hogy a szerző, Deborah Zoe Laufer szórakoztatni akart-e, sikerült-e neki, esetleg elgondolkodtatni-e, ez is összejött, de néhány szellemes mondat, és egy ugrálónak használt régi asztal kedvéért nem hagyom magam, és a játékot inkább nevezem szomorúnak, mint vígnak.

Persze tévedhetek, a szereposztásban Péter Kata, Szamosi Zsófia, László Lili, Nagy Dániel Viktor, Pataki Ferenc és Dékány Barnabás nevét olvasom, a színpadon is ők serénykednek, és mégis köztük látom a kétezer éves, csipkés hálóinges Mózes prófétát és a 16 esztendős környezetvédő aktivistát, a svéd Greta Thunberget, szkafanderban. Ha pedig ők ott vannak, akkor csakis a világ, és benne a már mindent megélő és túlélő zsidóság fennmaradása a tét, tehát nem csapdosom a térdemet jókedvemben.  

Péter Kata (Egy korty a meg nem született gyermek emlékére.)

A történet persze mulatságos, egy csinos, viccekben és reklámfilmekben szereplő szőke, a csecsemőként tengerparton talált László Lili, nekivetkőzve mászkál egy ortodox zsidó család gyászmegemlékezésén, és mégsem röhögünk, na, jó, néha elmosolyodunk. De ez minden. A három testvér közül egy tiszteli a hagyományokat, kettő úgy tesz, mintha tisztelné, de ez kevés, a hétköznapokból nem lesznek szombatok. Kiderül, a rasszizmus visszafelé is működik, a kitaszítottak sem mindig befogadók, a szerző, Deborah Zoe Laufer nem nyesegette le a saját családfája vadhajtásait, és ettől vált minden mondata igaznak, minden aggodalma érthetőnek.

A „Szemünk fénye” nem könnyű darab. Címe a vágyott gyermekre utal, Péter Kata csodálatosan foglalja össze a lényeget, másfél óra nem sok, az előadás nézőinek nem jut eszébe, az órát figyelni…

Deborah Zoe Laufer: Szemünk fénye című vígjátékát Zöldi Gergely fordította. Szereplők: Bonnie – Péter Kata; Kia – László Lili; Norma – Szamosi Zsófia; Gene – Nagy Dániel Viktor; Simon – Dékány Barnabás; Herbert – Pataki Ferenc. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Kiss Julcsi. A rendező munkatársa: Skrabán Judit. Plakát: Csáfordi László. Rendező: Szabó Máté. Producer: Orlai Tibor. Az előadás helye: Belvárosi Színház (Budapest).