Négy út a Hernád-völgyben: izgalmas leletek a Nemzeti Múzeum friss feltárásaiból

Mi volt előtte? – vetődhet fel a számtalanszor kérdés. Legyen szó bronzkori földvárról, szkíta nyílzáporról, vandál törzsekről, vagy éppen a honfoglaló őseinkről… A földbe temetett emlékek számos történetet mesélnek el arról, mi volt egykoron a Kárpát-medencében. Ezek azok a történetek, tények, melyek egyetlen nagyberuházás miatt sem veszhetnek el az idő végtelenjében.

Hagyományteremtő konferenciát rendeztek ma meghívott újságírók részvételével a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol a 2018-i nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárásokat mutatták be. Az intézmény tavaly április óta hangolja össze a munkálatokat a területileg illetékes múzeumokkal, a múzeumi összefogás máris reményes eredményekkel járt.

Az ésszerű kezdeményezés a nagyberuházásokat megelőző feltárásokra terjedt ki 13 hektáron, 16 helyszínen végeztek ásatásokat. Közülük is kiemelkedő a leendő Miskolc–Kassa autópálya nyomvonala, ahol nemcsak egy-egy helyszín, hanem a teljes Hernád-völgy mikrorégiójának kutatása is megtörténhetett, a feltárások jó része pedig jelenleg is tart.

A Hernád-völgyben feltárt leletek között szerepel bronzkori földvár, talán egykori csatáról árulkodó szkíta település, és germán vandálok is éltek egykoron a vidéken. Ami különlegessé teszi a helyszínt, az az észak–déli irányultság, melynek következtében a múltban is fontos kereskedelmi út lehetett ott a Balkán és a Baltikum között. A helyzet mára annyiban változott, hogy a kitaposott ösvényeket hamarosan többsávos autópálya „örökli”, utat engedve a napjaink civilizációjának.

E kettő között persze még jó néhány állomás felfedezhető a történelem viharos évszázadaiból. Ilyen például a honfoglalás kora is, aminek lenyomatát szintén megőrizte a táj. A leleteknek köszönhetően némi betekintést nyerhetünk elődeink szokásaiba éppúgy, mint hétköznapi életútjukba is. Az eredményeket több tudományág is hasznosítani tudja majd, például a feltárt sírokból előkerült csontok alapján az életmód mellett egykori járványokra, népbetegségekre is fény derülhet.

Bár még közel sem teljes a kép, már most számos izgalmas lelet bukkant elő, amely egyszerre mesél a régmúltban történetekről, valamint új és újabb megválaszolandó kérdést adnak a régészeknek. E történetek közül választott ki a Nemzeti Múzeum tizenkettőt, melyeket nagyméretű képek, fotótapéták formájában mutattak be az érdeklődő közönségnek; néhányról fiatal tudósok számoltak be előadásukon.

Egykoron kereskedelmi útvonal volt, mára autópálya veszi át a helyét. A kettő között persze számos, hol hosszabb, hol rövidebb életút szegélyezi a táj történetét, amely együttesen alkotja a történelem folyamát. Így áll össze a négy út. Ősi kereskedelmi út, melyből sok-sok életúton át autópálya lett, ami pedig évszázadok múlva szintén nem lesz más, mint egyetlen állomás a történelem soha véget nem érő útján…