Nyelvvizsga digitális bennszülötteknek

Az ifjabb nemzedék – ha teheti – mindent digitálisan intéz: mobiltelefonnal vásárol a neten, az okos szerkentyűvel mutatja be a megvásárolt (vonat)jegyet. Mostantól már számítógépen is lehet nyelvvizsgázni – angolból és németből. A rendszer két évig tartó fejlesztéssel, 132 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg.

Az első, akkreditált hazai digitális nyelvvizsgázási lehetőség megteremtése az Innostart Informatikai Fejlesztő Kft. és a Katedra Nyelviskola együttműködésének köszönhető. Az iTOLC (International Test of Language Competence) számítógépes nyelvvizsga az 1990 után születetteket célozza meg. A követelmények fél nap alatt teljesíthetők; a jelentkezés a hagyományos, analóg körülményekhez képest jóval egyszerűbb, könnyebb a felkészülés, ráadásul a vizsga környezetbarát is, hiszen mellőzhető a papír. Magyarországon napjainkig nem volt elérhető az effajta vizsgaalkalom, bár a módszer nem egyedülálló; világszerte már mintegy 35 millióan szereztek már így nyelvvizsga-bizonyítványt.

Mint a mai tájékoztatón elhangzott, az idén májustól lehet jelentkezni: a Katedra 2019-ben 1500, 2020-ban pedig 5000 digitális vizsgázóra számít. Négy szinten (A2-től C-ig) lehet próbálkozni, és egyre több helyen lesz elérhető ez a lehetőség: hamarosan, a nyáron már tizenhárom városban.

Dávid Gergely, az iTOLC-nyelvvizsgarendszer vezetője újságírók előtt elmondta: az új rendszer megfelel a hazai szakmai előírásoknak, és illeszkedik a nemzetközi követelményekhez. Írott és hallott szöveg megértésén túl, idegen nyelvű szöveget kell a jelentkezőknek létrehozniuk és beszédkészségről is számot kell adniuk. Vagyis az általános nyelvvizsga lépcsőfokai maximalizálni fogják az információgyűjtést a vizsgázó felkészültségéről. Nincs mód „bundázásra”, hiszen nem otthonról, online lehetséges a megmérettetés, hanem a vizsgaközpontban, ahol hangszigetelt bokszban ülve, videokamera felügyelete mellett izzasztja meg a komputer a versenyzőt.

Pakucs András, az InnoStart ügyvezetője az elhangzottakhoz hozzáfűzte: a számítógépes cég folyamatosan fejleszti a tartalmakat, idővel letölthető lesz a szoftver is, de máris lehetőség van gyakorlásra, próbavizsgázásra. A mérnökök szerint azért is ésszerű a nyelvvizsga digitális formája, mert sokunknak a nyelvtudásra amúgy is elsősorban digitális környezetben van szükségünk.

Azoknak sem kell „parázniuk”, akiknek a kézírása inkább a macskakaparásra hasonlít, ezt a hátrányt a klaviatúra kiiktatja. A szótárhasználat is a körülményekhez adekvát lesz: nem nyomtatott, hanem digitális, kétnyelvű szótárakat lehet majd használni a vizsgarészeknél. A hallás utáni szövegértést tesztelő részben a vizsgázók a saját ritmusukban hallgathatják meg a felvételeket, tehát nem fordulhat elő, hogy nem tudnak odafigyelni az elhangzó szövegre. 

A tudást virtuálisan ellenőrzik, ezért nincs jelentősége az egyéni rokonszenvnek, ahogyan a lámpaláz sem ronthatja az esélyeket. A teszteredmények elemzése részben gépileg történik, ami a kiértékelést gyorsabbá és hatékonyabbá teszi.

A nyelvvizsga díjának visszaigénylésére is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más nyelvvizsgaközpontnál. Ha sikerül a szóbeli és az írásbeli, a 35 évnél fiatalabbak visszakérhetik az államtól a befizetett vizsgadíjat.