Nyomoz a brüsszeli ügyészség a Szájer-ügyben

A hírek centrumában a járvánnyal kapcsolatos infók vannak; Magyarországról is bejutott a hírfolyamba, hogy Müller Cecília szerint ajánlatos fenntartani az eddigi szigorított intézkedéseket – vette át számos médium a Reuters gyorsjelentését.

Bár már szlovák szomszédainknál is megjelent a Covid-19 mutációja, tisztifőorvos asszony megnyugtatott mindenkit: Magyarországon még nem mutatták ki. Igaz, ő az Egyesült Királyság föllelt vírusváltozatról beszélt.

Tizenhárom uniós ország kérte az Európai Bizottság támogatását, hogy a Covid-19 elleni vakcinát keleti országok és a Balkán déli országai számára is juttassák el, hisz’ a vírus nem ismer határokat, és az oltóanyag a biztonságos védekezés egyik garanciája. A 13 kérvényező között Magyar- és Lengyelország, továbbá Svédország, Dánia és Finnország is ott van. Az orosz 24 tv hírében kiemelt helyen szerepel, hogy Ukrajna is részesülhet az unió által biztosítandó oltóanyagból.

A brüsszeli ügyészség nyomozásba kezdett a novemberi, zártkörű, melegparti ügyében a Covid-19 miatti, a távolságtartást kötelezővé tett intézkedés okán szabálysértés miatt. Szájer József volt magyar uniós képviselő is részt vett a szexpartin. Ő, a konzervatív családi értékek egyik legfőbb hirdetője, maga is hozzájárult az LMBTQ-közösségek jogcsorbításához. Szájer táskájában ecstasy-tablettát talál a rendőrség. Az EuObserver-nek az esetről szóló szűkszavú közleménye azzal zárul, hogy Szájer Orbán egyik legbizalmasabb szövetségese.  

A berlini székhelyű BNE IntelliNews portál a magyar ellenzéki pártok összefogásáról ad hírt meglehetős részletességgel. Ismerteti, hogy a hat pontból álló dokumentum alaptétele: a demokratikus, társadalmi egyenlőséget megvalósító, klímatudatos és együttműködő Magyarország újraépítése. Minderre még idejében, 15 hónappal a választások előtt kerül sor, amely az eddig szétforgácsolódott ellenzék egységét szimbolizálja, ami bizony öt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Nem kevésbé fontos hír, hogy az őszre ígérték a kormányfőjelölt megnevezését. A Fidesz 500 ezer szavazót veszített a járvány terjedésével egyidőben, s ha a gazdasági válság tovább mélyül, a folyamat nem áll meg – idézi a lap a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatását és elemzését. A 2014-i, a Fidesz által írt, egypárti választójogi törvény a kormányzó pártnak kedvez – állapítja meg az írás, s az ellenzék helyzetét tovább nehezíti, hogy a külföldön dolgozó magyaroknak nincs lehetőségük levélben szavazni, miközben a határon túli magyaroknak magyar állampolgársággal – ugyanez megengedett. Utóbbiak száma az elmúlt ciklus óta 600 ezerről 1 millióra nőtt, s ők bizony a Fideszre szavaztak – érthetően.

A cikk kitér a legutóbbi, ugyan sziklaszilárdságúnak titulált, de immár kilencszer módosított alaptörvény legutolsó törvénymódosítására is, amely segítette az ellenzék egységbe kovácsolását, és persze leginkább azt, hogy a Fidesz felszámolta a kétfordulós választási rendszert. Az elemzés kitér Orbán egy-két hangzatos megjegyzésére is, amint az ellenzéket a kolbászhoz hasonlította, amibe mindent beletöltenek, illetve arra, hogy szerinte az ellenzéket Soros György tartja őket kontroll alatt. A kormány ellenőrzése alatt dolgozó sajtó minden bizonnyal megpróbálja démonizálni Gyurcsány Ferenc szerepét úgy, hogy rákeni: ő a szellemi atyja az ellenzéki összefogásnak.

Az ORF osztrák közszolgálati tv a brit Guardiannyomán számol be arról, milyen támadások érik Ferencváros polgármesterét, mert a Fekete Életek Számítanak köztéri szobrot szeretne állítani a kerületben. Gulyás Gergely rasszizmussal vádolta meg a pályáztatókat, de a Magyar Tv és a Kossuth Rádió ennél is tovább ment, bemondta: le fogják dönteni, ha fel merik állítani a szobrot.

Szívhez szóló üzeneteket váltanak a wales-i Montgomeryben élő magyarok és a városi tanács, valamint a helyi iskola tagjai egymással – s az összekötő kapocs: Arany János és a Walesi bárdok című verse. A még júniusban szövődött kapcsolat egy kis videóval kezdődött, amelyet a kint élő magyarok Montgomery-i közössége készített, hogy felhívja a helyiek figyelmét arra, a magyar iskolások jól ismerik Arany Jánosnak köszönhetően Mongtomery várát. A helyieket olyannyira meghatotta a kisfilm, hogy válaszul ők is készítettek egy köszönetnyilvánító videót, amiben még magyarul is megszólalnak.

„Üdvözlet Magyarországnak! Nagyon örülünk, hogy megoszthatjuk veletek a gyönyörű történelmi városunkat” – mondja Montgomery hagyományos „kikiáltója” magyarul és angolul, középkori viseletben. Majd a helyi iskola növendékei ünnepi öltözetben kiáltják: Szia, Magyarország! A vár környékén pedig háromnyelű emléktáblát helyeztek el Arany János és balladája tiszteletére – a szívhez szóló történetet pedig a My New Town helyi lapból ismertük meg.

Vélemény, hozzászólás?