Olcsóbb a mániákus kövezésnél: zöldbe öltözik Bécs a kánikulára

Épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulok próbáját kezdték meg Bécsben. A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete. (Nyitó képünk: házhomlokzaton kapaszkodó futónövény © Grün statt Grau)

Gyorsan felállíthatóak és nem kívánnak különösebb építészeti megoldást azok a 300 literes növényládák, amelyeket az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „a jövő városa” programjában próbálnak Bécsben.

A „Berta” fantázianevű zöldhomlokzat-elemek egy-egy 300 literes ültetőedényből, ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből állnak. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük telepíteni.

Az első ötven Bertára május 31-ig ingyen jelentkezhetnek a Kréta-negyed háztulajdonosai és lakóközösségei. A Quellenstraße és a Gudrunstraße által határolt városrész egy csaknem hat hektáros terület a Belső-Favoriten kerületben, „végtelen” háztömbökkel és rengeteg aszfalttal. A Bécs egyik legsűrűbben beépített területeihez tartozó negyedben első körben ötven ilyen növényládát szeretnének felállítani. Az „50 zöld ház” kezdeményezés résztvevői októberben vehetik át a Bertákat. A növényeket természetesen nekik kell gondozniuk. Az igénytelen futónövényeknek mint a vadszőlő vagy a lilaakác egy-két évre van szükségük ahhoz, hogy egy kb. 8 négyzetméteres területen megkapaszkodjanak.

Miként a Der Standard napilap képén látható: az ötlet nem abszolút új; a bécsi Boutique Hotel Stadthalle már évekkel ezelőtt kizöldült.

A zöldhomlokzat előnye – azon túl, hogy hőségben 13 fokkal is csökkentheti a hőérzetet –, hogy akár 10 decibellel tompítja a közlekedés zaját. Ráadásul egy négyzetméternyi borostyán évi 1,7 kilogramm szálló port köt meg, a futónövények pedig élettérként szolgálnak számos rovar- és madárfajnak.

A kísérletet követően kereskedelmi forgalomban is árusítani akarják ezeket a növényládákat. Egy-egy Berta ára várhatóan 2500 euró lesz.