Orbán a nyugati kereszténység aranyba öntött mintája?

Orbán Viktornak rajongói vannak az amerikai kongresszusban címmel az angol nyelvű török rádió- és tv-csatorna, a TRT World arról számol be, hogy a washingtoni Capitoliumon egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely Orbán Viktort az egekig magasztalja.  Annak ellenére, hogy nem is egy, ezzel ellentétes tartalmú kezdeményezéseknek voltunk a fül- és szemtanúi.

A zömében az Insight Hungary blogjaiból vett információkon alapuló cikkben a többi között arról olvashatunk, hogy Paul Gosar arizoniai képviselő a határozattervezetben igazi hazafinak minősíti Orbán Viktort, aki sokat tett Magyarország jó hírnevéért és előrehaladásáért az 1989-i rendszerváltás óta – védve kultúráját és társadalmi értékeit. Ezért a képviselő arra bíztatja az amerikai elnököt és minden amerikait, hogy a szabadságszerető magyar népet és az Orbán-kormányt mellszélességgel támogassa.

Ellenpéldaként az írás felidézi, hogy a 400-as számmal megjelölt határozat, illetve a szenátus által felterjesztett számos egyéb határozat elítélte az Orbán-kormányt a jogállami normák megsértése, az antiszemita megnyilvánulások miatt, a sajtószabadság és a civil szervezetek működésének korlátozása, illetve a növekvő orosz befolyás okán, amely – tekintve hazánk NATO- és EU-tagságát – nem elfogadható. A TRT World mindezen ügyekben megkereste a magyar kormány szóvivőjét is, de a beszámoló megjelenéséig választ nem kapott a kérdéseire.

Az írás sorra veszi azokat az amerikai honatyákat is, akik eddig kitartóan lobbiztak a törvényhozásban Magyarország érdekeit képviselve, illetve abból a célból, hogy hazánkat, pontosabban az Orbán-kormányt jó színben tüntessék fel. Dana Rohrabacher egészen 2019-ig képviselte a Fidesz-kormány érdekeit a törvényhozásban, a külügyi bizottság egyik albizottságában. Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált oroszpárti szemlélete miatt Kaliforniában elvesztette a félidős választásokat, helyét demokrata vette át a Capitoliumon. Steve King képviselő csodálattal adózott Orbán politikájának, úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység aranyba öntött mintáját adja.  Ám ő is hiteltelenné vált saját konzervatív kollégái szemében, miután egyre több olyan ellentmondásos nyilatkozatot adott, amelyben a rasszizmus, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék voltak tetten érhetők.

Paul Gosar szövetségese lett Steve Kingnek, s júniusban kitartóan azon munkálkodott, hogy visszavegye a bizottság a tagjai közé a hitelét vesztett Kinget. Gosar kevésbé ismert figurája az amerikai törvényhozásnak, legtöbben arra emlékeznek, ha róla esik szó, hogy a pápa 2015-ben, a kongresszusban elhangzott, a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességét hirdető beszédéről tüntetően távolmaradt. Egyedüliként.

Állítólag két feljegyzést is köröztetnek a feltehetően a magyar nagykövetség által megbízott lobbistáknak köszönhetően az amerikai törvényhozásban. A dokumentumokban elsősorban azt emelik ki, hogy az Orbán-kormány lelkes támogatója Trump politikájának, benne az elnök Izrael-politikájának.

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága górcső alá vette az NRA, azaz az Országos Fegyveres Szövetség elnökét és magát a szövetséget is, valamint kötelezte pr-cégét, az Ackerman McQueent könyvelése nyilvánossá tételére, mert adócsalás és a támogatásokkal való visszaélés gyanúja vetődött fel. Nagy hír ez most az Egyesült Államokban, hisz’ az egyre gyakoribb tömegmészárlások felvetik a fegyvertörvény szigorítását, aminek ellenáll az NRA, s ennek hatására Trump elnök is visszavonta erre vonatozó ígéretét. Erről csaknem minden mérvadó médium beszámol, a CNN-től kezdve az NBC-n át az ABC Newsig. Az ügy Magyarország szempontjából csak azért érdekes, mert az NRA-elnök, Wayne LaPierre 240 ezer dollárt költött különféle, egyelőre hivatalosan nem igazolható külföldi utazásokra, így Magyarországra is ellátogatott, jó egy évvel ezelőtt. Az NBC szerint a Four Seasons szállóban szállt meg. Az nem derült ki, hogy az elméletileg magánúton Budapesten tartózkodott elnök találkozott-e magyar hivatalos szervek képviselőivel. A kongresszus által most bekért adatok feltehetően választ adnak majd számos kérdésre. Az NRA 76 tagú igazgatóságából hatan a múlt hetekben mondtak le, összefüggésben a nyomozásokkal.

A horvátországi Total Croatia News a Kórodon most felújított kulturális központ ünnepi megnyitójáról számol be, ahol Gordan Radman külügyminiszter kijelentette: a két népet nemcsak a közös múltja köti össze, hanem az a társadalmi értékrend, amelyet mindkét ország a magáénak érez. A helyi vezetés 2 millió kunával támogatta a központ rekonstrukcióját, aminek célja, hogy a kisebbségek őrizhessék identitásukat, mivel a horvát nemzetiségek számára Magyarországon is teljes mértékben biztosítottak a kisebbségi jogok.