Otthonunk napról napra okosodik

A Bosch a hálózatba kapcsolt okosházak számára kifejlesztett felhő alapú megoldása, a Connected Building Platform, az épületgépészet és az épület érzékelőinek olyan adatait gyűjti össze és elemzi, mint például a levegőminőség és az emberi jelenlét helyiségenként.

Ez a típusú felület a minden eddiginél hatékonyabb épületkezelés alapjául szolgálhat, például az előrejelző (prediktív) karbantartással és a termelékenység növelésével, továbbá az egyes helyiségek kihasználtságáról és a munkaállomások foglaltságáról is tájékoztat. A rugalmas munkaállomásokkal kialakított irodákban a dolgozók gyorsabban megtalálhatják a legközelebbi szabad helyeket, és a takarítás, illetve a karbantartás is gördülékenyebb. Az emberi jelenlét érzékelése és a felszerelések helymeghatározása nagyban segítheti a mind okosabbá váló épületekben zajló munka- és életfolyamatok optimalizálását.

Az új, már-már extrém módon energiatakarékos MEMS-szenzor, a BMA400, a testen hordható elektromos eszközök (wearables) és a dolgok internete (Internet of Things; IoT) alkalmazásai számára kínál optimális megoldást. A kisméretű érzékelőt nagy teljesítménye mellett a jelenlegi termékekénél csaknem tízszer alacsonyabb áramfogyasztás jellemzi, látványosan meghosszabbítja a készülékek akkumulátorainak és elemeinek élettartamát. Az új gyorsulásérzékelő szenzor különösen érdekes lehet az olyan okosotthoni alkalmazások számára, mint például a biztonsági rendszerek (pl. riasztók, kamerák, mozgásérzékelők). Integrált és energiatakarékos lépésszámlálója révén, továbbá a testen hordható elektromos eszközök (például karórák) számottevő fejlesztési költségek nélkül is kiegészíthetők további aktivitás-felismerő funkciókkal.

Egyre szélesebb körben terjed a különféle kicsi és nagy elektronikus eszközök használata, legyen szó testen hordhatókról (wearables), vagy az okosotthonokat támogató megoldásokról, ezért egyre fontosabbá válik az ember és a technológia közötti kapcsolat fejlesztése. Az ilyen megoldások kulcsfontosságú eleme lesz a Bosch mikroszkennere, amely rugalmas és „ösztönös” virtuális használói felületeket állít elő, majd kiváló képminőségben, tetszőleges felületre vetíti őket. Az apró érzékelővel így igény szerinti, precíz interfészek hozhatók létre egyebek mellett például háztartási eszközök, tábla-számítógépek és robottársak számára. Az egyes eszközök használóbarát módon működhetnek együtt az emberrel, harmonikusan integrálva önmagukat a mindennapjainkba.

A 360 fok látószögű belső kamera és az Eyes külső kamera önálló okosmegoldásként kapható, ez évtől egyedi igény alapján akár a Bosch Smart Home komplex rendszer-megoldásaiba is illeszthető. A mozgásérzékelővel ellátott, intercomként is használható, okostelefonra kapcsolható kamerákkal emellett természetesen az otthonaink riasztóberendezése is fejlődik, mivel riasztás esetén a kamerafelvétel alapján is értékelhető az adott szituáció.

A Bosch a konyhai hálózatba kapcsolt megoldásokban is úttörő, tavaly termékválasztékát minden eszközkategóriában hálózatba kapcsolható technológiákkal bővítette. Ezzel azonban még korántsem teljes az okosotthon felszereltsége: az idén jelenik meg a Bosch az első, hálózatba kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívóval, a Roxxterrel a piacon, amivel egy lépéssel közelebb jutunk a teljességgel okosnak számító otthonhoz.
A Roxxter nagyteljesítményű és hatékony segítőként különösen fejlett szenzorokkal pásztázza környezetét és interaktív térképet is készít róla. RoomSelect funkciója által egyedi munkafeladatok és tiltott területek (ún. No-Go Areas) is megadhatók számára, hogy véletlenül se kotnyeleskedjen olyan helyiségben, ahol semmi keresnivalója. Az Amazon Alexával hálózatba kapcsolva a Roxxter akár hangvezérléssel is irányítható. Például: „Alexa, porszívóztasd ki a Home Connect robottal a nappalit!” Tavaly ősz óta az Amazon Alexa segítségével már a Bosch okosotthon-kamerái (az első ilyen jellegű kameramegoldásként), 2018 tavaszától pedig a teljes Bosch Smart Home System is kezelhető hangvezérléssel.