Otto Wagner szellemében épül a Budapestről elüldözött CEU bécsi egyetemvárosa

A felsőoktatási intézmények tervezésére szakosodott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti az Orbán-kormány és famulusai által Budapestről elüldözött Közép-európai Egyetem (CEU) bécsi kampuszát. Otto Wagner építészeti öröksége a nyitott társadalom szellemiségét hirdeti majd. (A tudósításunkhoz fölhasznált képek szerzői joga a Kohn Pedersen Foxot illeti.)

A Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg ideiglenes helyen, Bécs 10. kerületében működik, amíg el nem készül az egykori Otto Wagner Spital (kórház) helyén az új kampusza. A tervek elkészítésére az egyetem nemzetközi tervpályázatot írt ki, amelynek most volt az eredményhirdetése.

A CEU döntése szerint a felsőoktatási intézmények tervezésére szakosodott Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti meg az egyetemvárost, amely várhatóan 2025-re készül el. A világszerte ismert építésziroda egy sor hasonlót tervezett már Európában, Amerikában és Ázsiában. Bennük a modern kommunikációs formákat ötvözik a nyitott térkoncepcióval, hogy ezzel is segítsék a több tudományterületet érintő oktatást és kutatást, valamint az együttműködés legkülönfélébb formáit.

A Bécs 14. kerületében található egykori Otto Wagner Kórház pavilonjai és környezete most úgy újulnak meg, hogy egyszerre hordozzák a híres bécsi építész Otto Wagner szellemiségét és a CEU – mint a nyitott társadalom szószólója – identitását. A felújítási munkák során a CEU szorosan együttműködik majd a műemlékvédelemi hatóságokkal, Bécs városával és az érintett kerületekkel. Mivel az Otto Wagner Areal a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, a terület az építési munkák idején mindvégig nyitva marad a lakosság előtt.

Michael Ignatieff, a CEU rektora tudósítónknak elmondta: „A CEU a kampusz kialakításához olyan újító szellemű építészcsapatot keresett, amely képes megőrizni Otto Wagner egyedülálló építészeti vízióját, ugyanakkor meg tud felelni a jövő egyeteme kihívásainak”.

A Kohn Pedersen Fox tervei minimálisan, pusztán a műemlékvédelem által megengedett mértékben érintik az 1910-ből származó épület állományát és a környék tájképét is változatlanul hagyják. A változtatások főleg a belső részeket érintik, hogy nyitott, a kommunikációt segítő tereket alakíthassanak ki és a természetes fénnyel is ösztönözzék a tanulást.

A Kohn Pedersen Fox (KPF) dizájncsapatát a KPF elnöke, James von Klemperer vezeti és az osztrák IC Építészirodával és a Palme Architects-szel működik együtt.