Pastorale – sorozat 7–107 éveseknek a Pesti Vigadóban

Két évvel ezelőtt vették birtokukba a zuglói filharmonikusok a Pesti Vigadó dísztermét, ahol az idén is értékes zenei ismereteket, élményt, közös örömöt kínálnak az egész családnak. Az összművészeti Pastorale-sorozat házigazdái – Záborszky Kálmán és Solymosi Tari Emőke – igyekeznek a muzsikára, táncra, művészi élményre fogékony valamennyi korosztály kedvében járni. A kulturális események nem titkolt célja a jövő igényes közönségének felnevelése.

Több mint húsz éve örvendenek töretlen népszerűségnek a Zuglói Filharmónia Pastorale-rendezvényei, amelyeken egyaránt helyet kap a zene, az ismeretterjesztés, a tánc és a vetített kép. A Magyar Örökség-díjas – Szent István Király Szimfonikus Zenekar néven is ismert – együttes előadásainak állandó együttműködő partnere a Magyar Táncművészeti Egyetem.

Jó két évtized óta a szervezők csaknem 230 rendezvénnyel büszkélkedhetnek, az összes néző-hallgató száma pedig megközelíti a hetvenezret. Most februártól májusig, havonta egy-egy hétvégén (szombaton és vasárnap délután 4 órától) jelentkezik a sorozat, amelynek tematikáját Solymosi Tari Emőke zenetörténész állította össze.

Az egyedi szerkesztésre jellemző, hogy az ötletgazda műsorvezetőként is közreműködik, magyarázó-összekötő szöveggel segíti a produkció megértését, átélését. Záborszky Kálmán vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényli a muzsikusokat; az énekes és hangszeres szólisták a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai, egykori növendékei (akikből időközben ismert művészek lettek), valamint magyar és külföldi meghívott művészek.

A közönség tehát nemcsak zenét hallgathat, hanem filmet, táncot nézhet, részese lehet hangszer-bemutatónak, művészekkel, illetve szakemberekkel, például hangszer-készítőkkel folytatott beszélgetéseknek is.

A Pastorale-sorozatok kínálatában sokszor szerepel opera – a műfaj megszerettetésének szándékával is. A mostanáig bemutatott operák: Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló, Telemann: Pimpinone, Mozart: Figaro lakodalma/házassága, Così fan tutte, Don Giovanni, Szöktetés a szerájból, Varázsfuvola, Rossini: A sevillai borbély, Donizetti: Don Pasquale, Szerelmi bájital, A csengő, Viva la mamma, Ránki György: Pomádé király új ruhája. Általában rövidített formában viszik színre az operákat (díszlet és jelmez nélkül); az énekbeszédet pedig gyakran összekötő szöveg helyettesíti, így a közönség jobban megértheti a történetet.

A különleges sorozat tehát kulcsot ad a művészetek, főként a zene kincsesházához. Az idén első alkalommal február 17-én és 18-án várják az érdeklődőket a Pesti Vigadó dísztermébe, ahol Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt adják elő.

FEBRUÁR 17., SZOMBAT, 16 órától

FEBRUÁR 18., VASÁRNAP, 16 órától

Szerelmi bájital

Donizetti vígoperája

Főszereplők: Szakács Ildikó, Yanis Benabdallah, Gaál Csaba, Szüle Tamás

Vezényel: Horváth Gábor

Rendező: Horváth Zoltán

 

MÁRCIUS 24., SZOMBAT, 16 órától 

MÁRCIUS 25., VASÁRNAP, 16 órától

A sokarcú klarinét

Főszerepben: Horváth Péter – klarinét, tárogató

Vezényel: Ménesi Gergely

 

ÁPRILIS 21., SZOMBAT, 18 órától (!)

ÁPRILIS 22., VASÁRNAP, 16 órától

Holdfény – Debussy és Ravel világa

Főszerepben: Berecz Mihály – zongora

Emilie Cavallo – ének (Franciaország)

Vezényel: Záborszky Kálmán

 

MÁJUS 12., SZOMBAT, 16 órától

MÁJUS 13., VASÁRNAP, 16 órától

„Szomszédolás” Bartók nyomában

Magyar, szlovák és román népzene és néptánc

Főszerepben: a Timár Táncegyüttes és Kacsó Hanga Borbála – ének

Vezényel: Soltész Éva és Záborszky Kálmán

A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar további programjairól az együttes honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.