Radnóti Miklós-díj: elkötelezettség és felelősség – átadóünnepség március 19-én

(Szerző: Kocsis Tamás) A meggyőződésből és elkötelezettségből eredő felelősség elismerése a Radnóti Miklós Antirasszista Díj. És mindhalálig megtisztelő felelőssége annak, aki kapta, kapja.

A magam tiszteletét a díj iránt – súlyos ellentmondásokkal, előítéletekkel, háborúval, politikai zűrzavarokkal teli 86 évvel a hátam mögött – mély belső meggyőződéssel eleve meghatározza, hogy a díj a 20. század tragikus sorsú költőóriásának nevét viseli. Azét a Radnóti Miklósét, aki a pokol legmélyebb bugyraiban is hitt az emberséges jövőben:

„Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, –
hordozd szivedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen.”

Radnóti, aki magyarságának megindító tartalmát, a haza iránt megingathatatlan szeretetét 1944-ben, magyar földön ért mártíromsága évében öntötte immár klasszikusnak számító sorokba:

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok…”

Nehéz volna tagadni bárkinek: Radnóti Miklós ilyen magyarként élt, írt és halt meg gyalázatos módon!

Éppen ennek jegyében sorolják ezt a költeményt – joggal – a szülőföldet megidéző nagy magyar versek kiemelkedő alkotásai közé, szerte a világban. Ezért is fordították a többi között angolra, franciára, héberre, németre, olaszra, oroszra, románra, és azerbajdzsáni, bolgár, eszperantó, hindi, kazah, lett, litván és spanyol fordítása is létezik

A róla elnevezett díj nem kevésbé fontos meghatározója, hogy nevében ott szerepel az: „antirasszista”. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége alapította 2000 februárjában. Ennek elnöke Hanti Vilmos, aki a Jeruzsálemi Szent János Kórházas Lovagrend tagja, 2004–11-ig az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) alelnöke volt, 2011-től pedig az elnöke.

Az elismerés annak ítélhető oda, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés bármely formája ellen”.  S tartalmazza ezt a díj adományozásának szabályzata annak nyomában, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjának nyilvánította. Ez az a nap világszerte ma is.

Önmagáért beszél a díjazottak két évtized alatt mintegy félezresre bővült, sokszínű listája. Ehhez a sorhoz csatlakozni meghatóan fölemelő érzés.

A 2003-i díjazottak között volt Göncz Árpád, a harmadik Magyar Köztársaság első elnöke (1990–2000), mellette Jancsó Miklós, a nagyszerű művész filmrendező; 2007-ben Schweitzer József, a nagyvilágban tisztelt főrabbi; 2008-ban Tom Lantos, az USA magyar származású, ciklusokon át rangidős kongresszusi képviselője; 2010-ben (!) a manapság a Covid-járvány okán közszereplő dr. Szlávik János, akkor a HIV-fertőzöttek gyógyítójaként; 2012-ben Czeizel Endre tudós orvos-genetikus; 2013-ban Horváth János, az Országgyűlés azóta elhunyt korelnöke, a nyilasok által 1944-ben halálra ítélt kisgazda politikus; 2014-ben a ma már  szintén néhai Heller Ágnes akadémikus filozófus; 2015-ben Koncz Zsuzsa és Konrád György; 2017-ben dr. Beer Miklós, azóta nyugalmazott váci  katolikus püspök; 2018-ban a teljes Magyar Helsinki Bizottság; 2019-ben  a magát mindmáig magyarnak valló, Bécsben élő, világhírű újságíró Paul Lendvai; 2020-ban pedig  a HVG szerkesztősége.

Csupán a példa kedvéért említem, akit, amit említek, ezerszeresen bocsánatot kérve azoktól, akiket nem. De hosszú a kivétel nélkül tiszteletet érdemlők sora. (A Wikipédián fellelhető a teljes lista).

És: félreérthetetlen az üzenet!

Az idén március 19-ét választották a díjazottak idei névsorának közzétételére, a Duna pesti partján, a nyilasterror áldozataira emlékeztető „Cipők”-nél. Azt a napot, amikor 1944-ben a német hadsereg megszállta Magyarországot. A megszállás Hitlertől hivatalosan a Margarethe-hadművelet (Unternehmen Margarethe) kapta már 1943 őszén. A végső előkészítést pedig – a név magáért beszél – „trójai falóként” („Trojanisches Pferd”) kódolták. A felvonulást Magyarország felé Németországon belül „átvonuló csapatoknak” álcázták; a légi, ejtőernyős, páncélos és motorizált katonai egységek, a rendőri erők mozgását „álcélok” megadásával leplezték.

Ha akarjuk, ha nem: ez a múltnak el nem feledhető történelmi tanulsága az akkori nemzeti tragédián túl – a mai nemzedékek számára, a jövőre gondolva. Mert Homérosz nyomán a „trójai faló-csel” álcája majd’ három évezred újra és újra visszatérő igazsága, minden kor emberének szóló örök, felelős gondolkodásra intő figyelmeztetés: „Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is”. 

Csak az „ajándékok” és a görögök cserélendők fel – kortól és helytől függően – másra, másokra.

* * *

Nem árulunk el titkot, amikor itt és most közzé tesszük a tavaly Radnóti-díjban részesítettek, a kitüntetettek névsorát:

Auróra Közösségi Ház, Brandt Viktor álomszállító, Csákányi Eszter színművész, Erdős André nagykövet, Filippo Giuffriada újságíró, Gadó János újságíró, Hegedűs Judit közgazdász, Doug Dániel üzletember, Heti Világgazdaság, Horváth Csaba polgármester/XIV. kerület, Inotai András közgazdász, Karsai László történész, Kotroczó Róbert hírigazgató/RTL Klub, Kovács Gábor újságír, Kronstein István civil aktivista, Lengyel László közgazdász, Lovas Tamás zenész, Mohácsi János rendező, Niedermüller Péter polgármester/Budapest VII. kerület, Pápai Gábor karikaturista, Szénási Sándor újságíró.

Sajnos, a díjat nem vehették át (a még ma is dühöngő) világjárvány miatt. És már itt az idő az idei kitüntetésre érdemesek bemutatására. Ez is megtörténik: március 19-én délután három órakor Budapesten, az V. kerületi id. Antall József rakparton, a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás Demokráciáért és a FIR (Nemzetközi Ellenállók Szövetsége) elnöke nyújtja át a díjakat; a kitüntetettek nevében Upor László dramaturg, műfordító, egyetemi tanár szól a részvevőkhöz – olvasható a rendezvény meghívójában.

Az ám, ebben a percben a rendezők sajtónyilvánossá tették az idei Radnóti-díjasok névsorát:

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas-tagozatának elnöke, Kocsis Tamás újságíró (lapunk munkatársa), Molnár Piroska színművész, Szalai Kriszta színművész, Upor László dramaturg, műfordító, egyetemi tanár.

Miután a március 19-i esemény nyilvános, minden érdeklődő újságírót szeretettel várnak a helyszínen.