Retró könyv az 1970-es, 80-as évek karácsonyairól

„Így karácsonyoztunk a 80-as években” címmel megjelent Glázer Tamás új könyve, a Tó-retró könyvtár sorozatban. A szerző a Balaton rejtélyeinek megfejtése után most az 1970-es, 80-as évek karácsonyait idézi fel, hihetetlen és humoros történeteket mesélve a Kádár-kor utolsó évtizedeinek ünnepeiről.

Vajon a télapót vagy a Jézuskát várták akkoriban a gyerekek, és milyen játékok kerültek a karácsonyfa alá? Honnan érkezett a vasfüggöny mögé Moncsicsi, Buci-baba és számtalan matchbox, hogyan másolták akkoriban a nyugati siker-társasjátékokat? Milyen szaloncukrokkal és égőkkel díszítettük fel a karácsonyfát, és mit viseltünk a jeles ünnepen? Belekóstolhatunk néhány retró fogásba is, megtudjuk, miért volt menő a konzervétel, és megemlékezünk a konyhák robbanó sztárjairól, a kuktafazékról és a kotyogós kávéfőzőről.  A harmadik és a negyedik fejezet a felnőttek ajándékait veszi sorra, kezdve a menő KGST-kozmetikumokkal és márkákkal, majd az is kiderül, hogy miként vált Magyarország igazi nylonharisnya-nagyhatalommá. Ezek után sorra kerülnek a „hanyatló” nyugatról származó technikai vívmányok, illetve koppintásaik, amik csak sok-sok évvel az eredeti darabok piacra dobása után kerültek csak be a hazai Keravill-boltok polcaira.

A szerző felfedi szüleink és a nagyszüleink ajándékbeszerző praktikáit, hiszen a boltokban nemigen lehetett kurrens cikkeket kapni, a magánkereskedelem kiskirályainak tartott kamionosoktól és a dollárboltok üzéreitől viszont annál inkább. Igazi mutyiországról mesél a könyv, ahol pult alól mérték a jó minőségű diót és mákot, és ahol Jaffa, Sztár, Márka és Traubi üdítőkkel kívánták elorozni az elsőséget a kólától, mindeközben otthon ment nagyüzemi szeszkotyvasztás. A könyvből még az is kiderül, hogy mennyibe került a karácsony 50 évvel ezelőtt, és mit árultak hivatalosan a közértben és az áruházakban.

Glázer Tamás új könyvéről elmondta: „Ajánlom ezt a könnyed, humoros olvasnivalót kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akik szeretnének egy különleges időutazásra indulni a 70-es 80-as évekbe. Hihetetlen történetek, retró giccsparádé és tömény nosztalgia a hiánygazdaság időszakából, a vasfüggöny mögül. Sokunknak ez az időszak a gyermekkora, de a vicces sztorik, amik mögött hosszú évek kutatómunkája áll, azoknak is érdekesek lehetnek, akik később látták meg a napvilágot.”