Sikeresen zajlik a videotolmács-szolgáltatás próbája

Napjainkban mintegy 780 siket és nagyothalló használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy éppen orvosnál, kórházban. A nagy adatmennyiség és sok ezer használó gördülékeny kiszolgálására tervezett rendszer nagyszerűen bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek tableten, okostelefonon, vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács szolgáltatást. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelésében maguk a jövőbeni használók vesznek részt: a SINOSZ próbában részt vevő tagjai beszámolnak tapasztalataikról, a használat közben felvetődő igényeikről, miáltal hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy hazánkban mintegy 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él. „Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe a videotolmács-szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, jövő február 28-ig országszerte általánossá váljék a használata. Evégett 1250 kölcsön tábla-számítógépet adunk kölcsön azoknak, akiknek nincs a próbához szükséges saját számítógépük, okostelefonjuk…”

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer kommunikációs hidat építhet a siketek, illetve nagyothallók és a hallók között.

A Kontakt-program képernyője.

A videotolmács-szolgálat rendszerének telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán nyugszanak. Az informatikai rendszerelemek hazánk egyik legkorszerűbb adatközpontjában, az Invitel budapesti, Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet, akár csak a KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló számítógép szerverek.

A fördülékeny működéshez szükséges infrastruktúra kiépítése, a 12 tolmácsszolgálatnál segítő tolmácsok felkészítése után megkezdődhetett a KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztelése. A tolmácsszolgálatok az összes végponton internet alapú virtuális magánhálózati szolgáltatáson (IP VPN) keresztül kommunikálnak egymással az Invitel szervereinek közbeiktatásával. Ahhoz, hogy a jeltolmács-központok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internet szolgáltatást, valamint IP-alapú hangszolgáltatást (Invitel SIP TRUNK) is ad.

Ugyancsak az Invitel adta a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket, a 12 tolmácsszolgálathoz a hardvereket, illetve a szoftvert is. A KONTAKT Tolmácsszolgálat szoftver-technológiai hátteréhez, vagyis az integrált kép-, hang- és üzenetközvetítő platform fejlesztéséhez az Invitel a több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező E-Group ICT Software Zrt.-t választotta partneréül.

a Kontakt táblagépen.Egyedülálló fejlesztésével a SINOSZ az idei Invitel InnoMax Díjra is sikerrel pályázott. Az Invitel szolgáltatásaira épülő vállalati fejlesztések között a nagyvállalati kategóriában az első díjat nyerte el, amely bizonyítja, hogy a projekt nem csupán társadalmi, hanem üzleti szempontból is jól átgondolt és rendkívül sikeres fejlesztés.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a többi között elmondta: cége kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan kezdeményezések megvalósításában is részt vegyen, amelyek a technológiai megoldásokon túl társadalmi ügyeket is felkarolnak.

A SINOSZ az Új Széchenyi Terv keretében kiírt TIOP fejlesztési projekt kivitelezésére olyan stratégiai partnert keresett, amelyik teljes megoldásszállítóként, egy kézből nyújt hardver- és szoftvermegoldásokat a magyar siket és nagyothalló közösséget szolgáló megoldáshoz. Sajátos igényeknek és rendkívül szigorú feltételeknek kellett megfelelni – igen szűk határidőn belül. A pályázók közülaz magyartelekommunikációs piac egyik meghatározó szolgáltatójaként az Invitel kiemelkedett rendszerintegrátori, szakmai ügyfélszolgálati tapasztalataival. Az 526,5 millió forintos támogatási összeget elnyert projekt megvalósításáért az Invitel fővállalkozóként teljes körűen felel.