Stájerországi csodák: ezeregy élményt kínál Erzberg Leoben

Soprontól, Szombathelytől jól másfél órás autóútra (tehát közelebb van, mint Budapest!) terül el a stájerországi Erzberg Leoben kaland- és sportrégió, ahol ezen a télen is pompás élmények várnak az üdülővendégekre – fogadta a magyar újságírókat a minapi sajtóeseményen Claudia Flatscher, a térség turisztikai szövetségének vezetője. – Ugye, nem is gondolták?! Ha meg Budapestről indulnak útnak vonattal, öt óra alatt nálunk vannak, megérkeznek Stájerország szívébe…

Bár Stájerország (osztrák barátaink tartománynak mondják) nem határos hazánkkal, hisz’ Burgenland húzódik északról dél felé a magyar és a stájer határ között, szerencsére senkit sem riaszt vissza ez a valójában pusztán elméleti választóvonal attól, hogy az idén is fölkeresse a téli élmények sokaságát kínáló térséget.

Vagy akár egy hétvégén átránduljon síelni Präbichlbe, ahol négy, minősített sífutórégió, hótalpas túrázás várja a kirándulót.

Nem messze a Kapfenbergtől (attól a hegycsúcstól, ahonnan Nyugat-Dunántúl lakossága évtizedekig élvezhette a Bécs közeli kahlenbergivel egyetemben az osztrák televízió szabadságba tekintő műsorait), terül el a húsz kilométernyi sípályát kínáló Präbichl-síterep. Ezen a vidéken – bár november végétől, december elejétől áprilisig nagy a nyüzsgés – mindenki megtalálja azt a pályát, amelyik elegendő helyet kínál a kezdőknek és az igazi profiknak egyaránt.

Írjuk ide, mert jó, ha tudják a családok: a gyerekek felfedezőútra indulhatnak a titokzatos Schlumperwaldba, így játékos módon sajátíthatják el a síelés alapjait. A legbátrabbak pedig nekivághatnak a legendás Polsterrinne-nek, a Keleti-Alpok leghosszabb off-piste (pályán kívüli) alpesi sítúra-útvonalnak.

A mély hóval borított lejtők is meghódíthatók, csak a megtanulandó technikára van szükség. Az érdeklődők személyre szabott sítanfolyamon sajátíthatják el a tökéletes fordulás technikáját és a szükséges tudást ahhoz, hogy aztán könnyedén síelhessenek a mély porhóban is. A tanfolyam részeként megtanulják a nyílt terepen való helyes viselkedés szabályait is – hívta föl az újságírók figyelmét Claudia Fletscher, aki ezután bemutatta az életmentő ballont.

A pillekönnyű hátizsákban rejtőző, különösen erős anyagból készült, egyetlen zsinórrándítással fölfújódó légtartály hólavinák esetén hasznos.

Bár a sífutás nyugodt és csendes téli aktivitás, legalább olyan sportos, mint a síelés. A hófödte Eisenerzer Ramsauban sífutás közben a jövő versenysportolóival együtt élvezhető az Erzbergre nyíló lenyűgöző kilátás. Ezzel szemben Trofaiachban, a kivilágított Krumpen sífutópályán róhatók a kilométerek.

Aki ezt a mozgást választja, annak ajánlhatók még a Schoberpass és a Grüner See erdei sífutópályái, amik elnyerték a stájer Loipengütesiegel minőségi védjegyet.

Mintha egy téli mese szereplői lennénk, amikor a környék négy, befagyott tavát fölkeresvén, könnyed és harmonikus mozdulatokkal siklunk a jégen. A jégkristályok megcsillannak az utunkat kísérő környező növényeken, és a „harapható”, friss, hegyi levegő minden lélegzetvételnél úgy gőzölög, mint a forralt bor a poharunkban. A tavak természetes jegén azonban nem csak korcsolyázni lehet: kipróbálható a jégtekézés is. Aki ennél nyugodtabb mozgásra vágyik, az jóízűt sétálhat a befagyott tavakon.

Az év legáhítatosabb időszakában számos népszokás és hagyományőrző esemény várja a látogatókat az Erzberg Leoben élményrégióban. A bányászok védőszentjének, Szent Borbálának tiszteletére rendezett ünnepségek december 4-én kezdődnek. Kulináris különlegességnek számít például a Borbála-sör, amit Szent Borbála tiszteletére főznek, és persze csak az adventi időszakban kapható. A programkínálat az Eisenerzben rendezett bányász-adventtől kezdve a Ledersprungon (a bőrugráson) át a Mettenschichtig, vagyis az egykori bányászok karácsonyi műszakjáig terjed, amelyen a hagyományok szerint Borbála-gulyást fogyasztanak a résztvevők. Az idei Ledersprung december 2-án lesz a leobeni Sporthalléban (Kerpelystraße 11.).

Ezreket mozgósít a leobeni adventi vásár: a főtéren fölállított óriáskerék utasai akár karnyújtásnyira juthatnak a legendákban emlegetett mennyországhoz, a gyerekek pedig, ha éppenséggel így tetszik nekik, akár levélben is elküldhetik kívánságainkat a Jézuskának, akit németül Christkindl-nek illik megszólítani.

Rider: Johan Jonsson Location: Vasilitsa, Greece

A Leobentől mindössze negyedórányi buszozásra található Stibichhofen kastély adventi vására szintén megér egy kiruccanást: különleges finomságok várják a vendégeket a St. Michael adventi faluban…

Akik a számtalan kaland után egy kis nyugalomra és pihenésre vágynak, azoknak az Asia Spa Leoben a legjobb hely; nem árt tudni, hogy már kétszer elnyerte az Európa legjobb fürdőjének járó kitüntetést.

És akinek mindez kevés, annak ajánlható a túrázás egy simogatón lágy gyapjút viselő alpakával a Grüner See-nél, vagy egy különleges téli kaland az Iron Road Siberians szánhúzó kutyáival. A még merészebbeknek ennél is maradandóbb (és nem kevés bátorságot kívánó) élményt kínál a tavi jégfürdőzés, melynek helye Wald am Schoberpass.