Százmilliárdok lapulnak EU-s pályázatokban – még mindig sok a buktató

Pályázati csúcsév az idei: 800 milliárd forintnál nagyobb értékű nyitott uniós pályázat sorakozik a kormányzat pályázatkereső oldalán. A BDO nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat magyar leányvállalatának tapasztalatai szerint a pályázó cégek gyakorlatlanságából adódó problémákat súlyosítja, hogy a kiírások egyre több bürokratikus előírást tartalmaznak.

Az ígéretekkel szemben egyelőre nem csökkent a pályázatokhoz megkövetelt adminisztratív igazolások, cégdokumentációk száma. Különösen a nemzetközi cégcsoportok esetén továbbra is rendkívül bonyolult a partner és a kapcsolt vállalkozások cégadatainak beszerzése és az átláthatósági nyilatkozatok kibocsátása.

Jasper Zsuzsanna, a BDO Magyarország könyvvizsgálati üzletágának ügyvezető partnere tudósítónknak elmondta, hogy a kiírók a túlárazások elkerülése végett minden pályázati költségtétel megindoklása céljából egymással versenyző három vállalkozó árajánlatát kérik a pályázathoz csatolva. Emiatt aztán lassul a pályázatírás, a kiegészítések beszerzése sok időbe telik. Nem egyszer előfordul, hogy még egy jól előkészített pályázathoz is 6-7 oldalnyi kiegészítést kérnek a pályázatkezelők, miáltal egyes pályázatok elbírálása és eredményének a kihirdetésére akár esztendőt is késhet.

Tavaly nyáron a közbeszerzési törvény hatályát kiterjesztették a 40 millió forintnál nagyobb támogatást tartalmazó projektre. Ilyen előírás azelőtt csak az 50 százalékos támogatási arányt meghaladó pályázatokra vonatkozott, miáltal tavaly júliusig ily módon akár sok százmilliós kezdeményezések is gyorsabban jutottak pénzhez. Lassította a pályázati folyamatokat a közbeszerzési kötelezettség kiterjesztése is.

Látványosan növeli a pályázók adminisztratív terheit az is, hogy miközben a támogatási pályázatok elektronikus úton készülnek, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kombinált támogatási pályázatai az elektronikussal párhuzamosan megkövetelik a pályázat kinyomtatott példányát is; az MFB Zrt. csak ilyen alapon dönt a hitelkérelemről.

Főként a kis cégek esetében gond a pályázatírási és -kezelési tapasztalat hiánya – mutat rá egy másik problémaforrásra a BDO Magyarország szakértője. – A pályázatírásnál is fontosabb, hogy az előírt feltételeknek megfelelően kövessék nyomon a pénzügyi mutatószámok, létszám stb. alakulását. Ennek hiányában ugyanis a kiíró a teljes támogatás visszafizetését is megkövetelheti, ami akár az egész vállalkozást veszélyeztetheti.

A leggyakoribb nehézség az elszámolható költségek körének meghatározása. Előfordul, hogy túl sok költséget számoltak el, illetve ellenkezőleg: nem számolnak el minden arra alkalmas költséget, ami eleve veszteség a cég számára. Mindezt megakadályozandó célszerű hitelesítő szakértő bevonása a pályázati folyamatba.