Százmillió euróval segíti az EU Ukrajnát oktatási rendszere helyreállításában

Az Európai Bizottság és Ukrajna kormánya aláírt egy 100 millió euró értékű támogatási csomagot, ami az Oroszország totális agressziós háborújában károsodott iskolák újraépítését és helyreállítását hivatott segíteni. A támogatás részben az EU humanitárius partnerein keresztül, részben az ukrán kormánynak nyújtott költségvetés-támogatás formájában fog eljutni Ukrajnába. (A nyitó képhez: háborúban sérült ukrán iskola: te tetted ezt, Putyin!)

A lány piros báli ruhában: az ukrajnai háború tönkretette az iskoláját, de nem az álmait. A 16 éves Valerija fotója, amelyen piros báli ruhában áll iskolája romjain Harkivban, bejárta az egész világot.

Az Európai Bizottság a Bank Gospodarstwa Krajowego nevű lengyel fejlesztési bankkal fennálló szerződése keretében mintegy 14 millió eurót különített el olyan iskolabuszok vásárlására, amelyek biztonságban szállíthatják majd az ukrajnai gyermekeket az iskolákba. Az Európai Bizottság emellett uniós léptékű szolidaritási kampányt is szervezett azért, hogy további, adományokból származó iskolabuszok is érkezhessenek Ukrajnába. Az autóbuszok az uniós polgári védelmi mechanizmus segítségével jutnak el a helyszínre. Már most összesen mintegy 240 autóbusz van úton az EU-ból és tagállamaiból, és továbbiak is várhatók.

Ma az ukrajnai gyermekek kevesebb mint harmada tud csak rendszeresen iskolába járni. A többiek kénytelenek online vagy hibrid módon tanulni. A folyamatos tüzérségi támadások és áramkimaradások miatt ez egyre nehezebb.

A 100 millió eurós támogatási csomag a következő elemekből áll:

# 34 millió euró összegű humanitárius támogatásból, amiből 20 millió euró az ENSZ Projekttámogatási Hivatalán (UNOPS), 14 millió euró pedig az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programján (UNDP) keresztül jut el Ukrajnába. Ez a támogatás az ablakok, a tetők, az ajtók, a vizes helyiségek és a fűtőberendezések kisebb és közepes léptékű javításaira, valamint az oktatási helyiségekben és az óvóhelyeken felhasználható tanfelszerelés rendelkezésre bocsátására összpontosít, 

# 66 millió euró az ukrán kormánynak közvetlenül folyósítandó költségvetés-támogatásból.

Az iskolabuszokra szánt 14 millió eurós uniós támogatásból a Bank Gospodarstwa Krajowego a helyszíni partnerével, a Lengyel Szolidaritási Alappal együttműködésben 2023 elején fogja beszerezni a járműveket.

Az orosz támadásokban eddig 2800 oktatási létesítmény károsodott vagy semmisült meg, 5,7 millió iskolás korú gyermeket hátráltatva a tanulásban. Sokan közülük egyáltalán nem jutnak el osztályterembe. Az online oktatás az áramkimaradások és az informatikai eszközökhöz való hozzáférés nehézségei miatt nem mindig működik. Az EU kiemelt célként kezeli az iskolaépületek helyreállítását és az iskolabuszok rendelkezésre bocsátását. A Bizottság gyorsan mozgósította a szükséges forrásokat, hogy az érintett gyermekek mihamarabb ismét személyes jelenléten alapuló oktatást kaphassanak a lehető legjobb körülmények között.

Az EU a háború kezdete óta nyújt humanitárius támogatást a szükséghelyzetben lévők oktatásának segítésére. E támogatás célja, hogy megelőzze és csökkentse a válsággal sújtott gyermekek oktatásának zavarait, és segítse a biztonságos oktatáshoz való hozzáférést. Humanitárius partnereink segítségével eljuttatja a helyszínre a szükséges anyagokat és felszerelést, pszichoszociális támogatást nyújt és életmentő üzeneteket küldünk a gyermekeknek és a tanszemélyzetnek.

Az EU által nyújtott humanitárius támogatás segíti az oktatási létesítmények kis és közepes léptékű helyreállítását, valamint digitális tanulóközpontok létesítését is.

A Bizottság a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő diákokat és oktatási személyzetet, valamint az Ukrajnában maradókat is támogatja. A támogatás a nemzeti szintű erőfeszítések koordinálása, a jelenlegi európai finanszírozási eszközöknek a közvetlen szükségletek kielégítésére való felhasználása, valamint a középtávú támogatást biztosító új finanszírozási és szakpolitikai eszközök létrehozása útján valósul meg.

A Bizottság a 2022. évi Erasmus+ program nyújtotta rugalmasságot kihasználva az Ukrajnából érkező egyetemi hallgatókat és oktatókat is támogatja. A novemberben közreadott 2023. évi Erasmus+ pályázati felhívások lehetőséget kínálnak arra, hogy a program nemzetközi pályázataiban – különösen a nemzetközi kreditmobilitásban, a kapacitásépítő projektekben és az Erasmus Mundus közös mesterképzésekben – továbbra is részt vegyenek az ukrajnai hallgatók, oktatók és felsőoktatási intézmények.

Emellett a Bizottság kibocsátott egy különleges, 5 millió euró költségvetésű versenyalapú pályázati felhívást, aminek célja az Ukrajnának szánt digitális környezet kialakítása a nyitott oktatás területén.