Széles körben teszi elérhetővé a mesterséges intelligenciát a Microsoft 

(Írta: Pásztor Máté) A Microsoft bejelentette, hogy a startup technológiája, amelyet eddig a cég felhőalapú szolgáltatásának ügyfelei számára tettek hozzáférhetővé, mostantól általánosan elérhető lesz, ez a változás pedig várhatóan új felhasználási területeket hoz magával. (A nyitó képhez: Kiterjeszti a hozzáférést az OpenAI szoftvereihez a Microsoft. Egy amerikai iskola már betiltotta a ChatGPT használatát. Kép: AP Photo)

Az érdeklődés ugrásszerűen megnőtt az OpenAI iránt a ChatGPT novemberi megjelenését követően. A ChatGPT egy szövegalapú csetbot, amely prózát, verset, akár számítógépes kódot is képes létrehozni. Generatív mesterséges intelligenciára épül, ami hatalmas adatmennyiségre alapuló tanulás után új tartalmat hoz létre. Képes akár egy szerzőre jellemző stílust is utánozni néhány rövid szövegrészlet alapján is, illetve a jelek szerint gyorsan létre tud hozni olyan tartalmat, amelyhez az embernek hosszabb időre, némi gyűjtőmunkára és az összefüggések átlátására van szüksége. 

A Microsoft közölte, hogy átvizsgálja az ügyfelek alkalmazásait, hogy csökkentse a szoftverrel való esetleges visszaéléseket, és megpróbálja kiszűrni a használók által bevitt káros tartalmakat. Sajtóközleményében a szoftveróriás idézte az Al Jazeera alelnökét, aki szerint a szolgáltatás segíthet a hírcsatornáknak a tartalom összefoglalásában és fordításában.

A hasonló szoftverekben rejlő üzleti lehetőségek hatalmas kockázatitőke-befektetést vonzanak az ezeket gyártó startupokba, miközben a szektor más területeinek finanszírozása gyakorlatilag elapadt. Iparági hírek szerint a Microsoft most azt vizsgálja, hogy növelje a 2019-ben bejelentett 1000 millió dolláros OpenAI-részesedését, így elképzelhető egy akár 10 000 milliós újabb befektetés is. A vállalat nem kívánta kommentálni az információt.

Mesterséges intelligencia segítségével menthetőek a korallzátonyok; Nyolc világbajnokot győzött le bridzsben a mesterséges intelligencia; Robottechnika és mesterséges intelligencia segíti Pompeii freskóinak mentését