Szép mű – félidejéhez érkezett a Szépművészeti felújítása

Némi késéssel kezdődött, ám annál nagyobb érdeklődéssel kísért sajtóbejáráson mutatták be az illetékesek a Szépművészeti Múzeum felújításának jelenlegi állapotát. A konkrét apropó a Román csarnok falfestményei restaurálásának befejezése volt.

Az intézmény sokak szerint legszebb termét legutóbb a múlt század negyvenes éveinek elején lehetett teljes pompájában megcsodálni, ám a 2. világháborúban a csarnok megsérült, s csak a mostani általános felújítás adta meg az alkalmat e régi adósság törlesztésére.

Baán László főigazgató elmondása szerint a csaknem kilencszáz négyzetméter alapterületű terem falfestményein hetven restaurátor szorgoskodott. Mintegy két és fél ezer négyzetméternyi felületen dolgoztak, egyebek mellett öt és fél kiló aranylemezt használtak fel. Kőszegi Antal főmérnök hozzátette: hamarosan lerakják a terem újragyártott márvány mozaikpadlóját, majd elvégzik a bevilágító hőszigetelt ablakainak cseréjét, felszerelik az árnyékoló berendezést és napkollektorokat helyeznek a tetőre.

E csarnok az egész beruházás szíve – fogalmazott a főigazgató, majd részletezte a további munkálatok állását is, végigvezetve az újságírók csoportját – ahogy Baán kedveskedve nevezte – a „Szépmű” megújuló szakaszain. A múzeum kiállítóterei kétezer négyzetméterrel bővülnek, a második emeletet és a mélyföldszintet is ideértve. A felújítás összességében 14 ezer négyzetmétert, az épület alapterületének mintegy negyven százalékát érinti, a műtárgyraktáraknak csaknem ötszáz négyzetméterrel több hely jut a kultúra megfiatalított palotájában.

A múzeum reneszánsz stílusú Michelangelo-termét például az 1970-es években vasgerendákkal galériázták, hogy a könyvelést odahelyezhessék; most ezt a termet is rekonstruálják, kiállítási célokra. A nagyobb térbe áthelyezett Egyiptomi gyűjtemény eddigi helyén melegkonyhás étterem nyílik, növelik a ruhatárak kapacitását és nagyobb teret kap a múzeumpedagógiai részleg is. A csaknem tízmilliárd forintos beruházással korszerűsítik a fűtésrendszert, akadálytalanítják az épületet, légkondicionálják a kiállítóterek egy részét, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki. Az új kiállító- és közönségforgalmi terek kialakítása az év végére fejeződik be.

A „ nap hősét”, a Román csarnokot a tervek szerint ideiglenesen már a múzeum megnyitása előtt, 2018 tavaszán bemutatják a közönségnek, magát a felújított Szépművészetit a jövő ősszel vehetik ismét birtokba a hazai és a külföldi látogatók. Itt kap majd helyet a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállítás (ennek anyaga valaha innen került a Galériához – tette hozzá Baán László). 2018 legvégére tervbe vettek egy Leonardo-kamaratárlatot, 2019 őszén pedig Rubens és a flamand barokk művészetét bemutató nagy kiállítás nyílik majd a Hősök tere megújult, megfiatalodott múzeumában. (Képek: Gyarmati László felvételei)