SZFE: az álláspontok nem közelítettek

A Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila szeptember elsején este az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval, aki előző nap az egyetem teljes vezetőségével együtt lemondott a rektori feladatok ellátásáról.

Upor Lászlót Németh Gábor rektori tanácsadó és Bagossy László, az egyetem színházi intézetének vezetője kísérte el a tárgyalásra a Nemzeti Színházba, ragaszkodva ahhoz, hogy a teljes beszélgetésről hangfelvétel készüljön, hogy az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat.

 Upor László a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, Vidnyánszky Attila nem kíván változtatni az alapdokumentumokon, amelyek az egyetemiek szerint mélyen sértik az autonómiát. Németh Gábor szerint a két fél nem ugyanazt érti változás alatt, Németh úgy véli, az autonómia garanciáinak megvonásával ideológiai változást próbálnak előkészíteni

A leköszönő vezetők hangsúlyozták, számukra sérthetetlen a hallgatók érdeke, ez az oka, hogy nem azonnali hatállyal mondtak le vezetői pozíciókról, hanem harminc napos felmondási idővel. Azt is kiemelték, tanári szerepüktől nem lépnek vissza.

Bagossy László beszámolt arról, hogy a kuratóriumot elsősorban az foglalkoztatja, megkezdődhet-e a következő hetekben az oktatás az egyetemen. Erre Bagossy úgy gondolja, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni, hiszen egy más után lépnek vissza az egyetem tanárai, sőt a meghívott vendégtanárok is. Olyan elismert személyiségek, akiket nem lesz egyszerű pótolni. Bagossy szerint a tárgyaló felek demokrácia-felfogása igen távol áll egymástól. Arról, hogy miért csak szlogenek hangzanak el hazáról, nemzetről,  keresztény eszményről, kultúráról, miért nem olvasható az alapítvány programja, miért nem vethető össze az egyetem részletes dokumentumaival, Bagossy szerint csak rövid ideig lehetett beszélni, bár ez volt a leginkább szakmai része a találkozónak.

Upor László arról is beszélt, az asztal körül ülők mindegyike kijelentette, sajnálatos, hogy az elmúlt tizenöt évben nem került sor tartalmi kérdéseket érintő tárgyalásokra, egyeztetésekre. Természetesen mást-mást tartottak ezért felelősnek, Upor szerint az egymásra mutogatás is jelzi, a szakadék áthidalhatatlan.

Az egyetem növendékei nevében Szurdi Panni, a hallgatói önkormányzat szóvivője elmondta: a felállt kuratóriummal nem kívánnak tárgyalni. Nem az a céljuk, hogy az intézmény munkáját ellehetetlenítsék, hanem az új vezetés tagjai ellen tiltakoznak. Közölték: addig marad a barikád, amíg nem teljesülnek a követeléseik. Az egyetem épületébe csak a hallgatók és a tanárok léphetnek be.