SzFE: Harmadik figyelmeztetés

Már nemcsak színészek, rendezők, színházi társulatok állnak ki a Színház és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló hallgatók mellett, nemcsak képző-, zene- és táncművészek, írók, műfordítók, filozófusok, bölcsészek, akadémikusok, egyetemi tanárok emelték fel szavukat, de megszólaltak kaposvári színművészetisek is, már végzettek és jelenlegi hallgatók fejezték ki szolidaritásukat.

Ugyanígy a pozsonyi, a marosvásárhelyi művészeti és a kolozsvári Babeş-Bolyai egyetem diákjai, a hamburgi Deutsches Schauspielhaus művészei.

Eközben Vidnyánszky Attila, akit tenyerén hordott a színházi világ és a magyar sajtó, amikor megérkezett Beregszászról, most erre válaszul (tán jó tét helyébe…) immár az egész színházi világot igyekszik maga alá gyűrni, gyalázkodva, inszinuálva egyre frusztráltabban saját vélt kirekesztettségét hajtogatja, úgymond, „generációk érezhették, hogy nem kerülhetnek be az egyetemre” (vajon mire, kikre gondol?!). És elvárható konkrétumok nélkül valamiféle „új utat” emleget, és jövő heti tanévkezdésről, új, a kuratórium által megválasztandó vezetőségről és az egyre fogyatkozó tanári kar helyettesítésére új tanárokról beszél.

Most az egyetemfoglalók Harmadik figyelmeztetés címmel stafétaláncot hirdettek szeptember 6-án, 15 órára az alábbi közleménnyel:

„Az Egyetem lemondott Szenátusa – melynek tizennyolcból öt tagja hallgató – a három alapdokumentum mellett egy Charta Universitatis-t is megszövegezett és elküldött a fenntartónak. A kuratórium részéről az a vád ér minket folyamatosan, hogy nem vagyunk nyitottak a párbeszédre – szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek közt jöhet létre. A Magna Charta Universitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést. 

Magyarország Parlamentjében elfogadásra került az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezekkel az értékekkel ellentétes módon működjön az Egyetemünk. Ezért szeptember 6-án, vasárnap délután megpróbáljuk eljuttatni ezt a dokumentumot az Országházba. 

Mi megkapaszkodunk az Egyetem kapujában, és láncot alkotva addig nyújtózunk, amíg érünk. Innentől van szükségünk rátok: álljunk stafétaláncot az Egyetemtől a Parlamentig! Útközben érinteni szeretnénk legalább a Színház- és Filmművészeti Egyetem minden épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet

Ötezren biztosan kellünk ehhez. Vagyunk, veletek együtt, ennyien?