Törökország: kezdődik a bebörtönzött emberjogi aktivisták tárgyalása

A tizenegy jogvédő, köztük az Amnesty International török igazgatója és elnöke elleni terrorizmussal kapcsolatos koholt vádak nevetségesek. Ma, illetve holnap kezdődik a tárgyalásuk Isztambulban, illetve Izmirben. A két vádirat alapján két bírósági eljárást tartanak. A vádak, amelyek alapján akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak, teljességgel megalapozatlanok.

„Az őrizetbe vételük pillanatától kezdve teljesen egyértelmű, hogy politikai leszámolásról van szó, amelynek célja elhallgattatni a kritikus hangokat – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója. – A török hatóságok bármiféle bizonyíték nélkül igyekeznek Idil, Taner és a többi kilenc jogvédő ellen valamiféle ügyet fabrikálni. Az ügyészségnek három hónap alatt sem sikerült semmilyen komolyan vehető bizonyítékkal előállnia. A bíróság számára elégnek kell lennie fél órának, hogy ejtse az ügyet.”

Tíz aktivistát, köztük az Amnesty török szekciójának igazgatóját, Idil Esert július 5-én vették őrizetbe, Taner Kilicet, a szervezet helyi elnökét egy hónappal azelőtt. Azzal vádolják őket, hogy terrorszervezet tagjai.

A tizenegy jogvédő ellen felhozott vádak azt igyekeznek elhitetni, hogy a leghétköznapibb jogvédő munka egyenlő a terrorszervezetek támogatásával. A vádat képező cselekmények között van könnygáz kereskedelmének ellenzése, támogatási kérelem benyújtása és éhségsztrájkoló tanárok szabadon bocsátásának sürgetése. A vádirat szerint Idil Eser egymással ideológiai ellentétben álló három terrorszervezetet támogatott, illetve két olyan Amnesty-anyagra is hivatkozik, amely még azelőtt készült, hogy Idil csatlakozott volna a szervezethez.

Az ügyészség semmilyen módon nem tudja alátámasztani, hogy a Büyükada szigetén tartott továbbképzés, ahol letartóztatták az Isztambuli Tízeket, egy „titkos találkozó lett volna, ahol a Gezi parki tüntetésekhez hasonló felkelést szerveztek”. Azt sem sikerült bizonyítani, hogy a vádlottak bármelyike bűncselekményt követett volna el. Az Amnesty International az elemzésében részletesen bemutatja, hogy a vádiratban felsorolt állítások miért nem felelnek meg a valóságnak.

Ma kezdődik a tizenegy jogvédő ügyében a tárgyalás Isztambulban. Taner Kilicnek egy másik ügyben holnap Izmirben is bíróság elé kell állnia, a vád szerint ugyanis a Fethullah Gülen Terrorszervezet tagja.

Ezt a vádat azzal próbálják meg alátámasztani, hogy Taner állítólagosan letöltötte és használta a ByLock nevű üzenetküldő alkalmazást, amelyet a hatóságok szerint a gülenisták használnak. Az Amnesty által felkért két független szakértő is megállapította, hogy Taner telefonjára sohasem töltötték le a ByLockot.

Eközben a nemzetközi közvélemény egyre hangosabban követeli a jogvédők szabadon engedését. A múlt héten a világ számos országában tartottak tüntetéseket a 100 napja börtönben lévő aktivisták szabadságáért, és Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Pier Antonio Panzeri, az Európai Parlament emberi jogi bizottságának elnöke is a szabadon bocsátásukat követeli.

Rajtuk kívül még számos kormány, intézmény és politikus követeli a szabadon engedésüket, köztük az Európai Bizottság, az Egyesült Államok külügyminisztériuma, ENSZ-tisztviselők, Angela Merkellel az élen a német, továbbá az osztrák, az ír és a belga kormány.

„A két tárgyalás valódi próbája lesz a török igazságügyi rendszer jelenlegi állapotának, és eldől, hogy bűncselekménynek számít-e a kiállás az emberi jogokért – mondta John Dalhuisen. – Ha az igazságszolgáltatást néhány abszurd és megalapozatlan vád átejtheti, sötét nap virrad a török igazságügyi rendszerre, és rossz ómen az emberi jogoknak az országban. A világ szeme ma és holnap az isztambuli és izmiri tárgyalótermekre szegeződik, itt az idő, hogy végre valahára feltétel nélkül szabadon engedjék a kollégáinkat.”

A 11 vádlott ügyében az első tárgyalást ma (október 25.) tartják az isztambuli 35. számú büntetőbíróságon. Taner Kilic másik ügyében a tárgyalás holnap (október 26.) kezdődik az izmiri 16. számú büntetőbíróságon. Az Amnesty International mindkét tárgyaláson jelen lesz.

Az Isztambuli Tízeket a július 5-én, az isztambuli Büyükada-szigeten tartott foglalkozáson tartóztatták le. Július 18-ig isztambuli rendőrörsökön tartották őket fogva, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket. Taner Kilicet, az Amnesty törökországi elnökét június 6-án tartóztatták le, és azzal vádolják, hogy a „Fethullah Gülen Terrorista Szervezet” tagja. A vádat azzal a hamis állítással próbálják meg alátámasztani, hogy letöltötte telefonjára a ByLock nevű titkosított üzenetküldő alkalmazást. A börtönben lévő nyolc jogvédő: İdil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association), Ali Gharavi (IT konzultáns), Peter Steudtner (civil szervezeti tanácsadó), İlknur Üstün (Women's Coalition) és Nalan Erkem (Citizens’ Assembly). Velük egy időben még két jogvédőt tartóztattak le, de őket – Şeyhmus Özbeklit (Rights Initiative) és Nejat Taştant (Association for Monitoring Equal Rights) – óvadék ellenében szabadon engedték.