Történelem gömbsátorban – a Nemzeti Múzeum országjáró kiállítása

Szokatlan vállalakozásba kezdett a Magyar Nemzeti Múzeum. Kilépve az épület falai közül az első világháború centenáriumi éveiben – az idén és jövőre ismét – országjáró múzeum-körútra indul. Akik egy-egy vidéki nagyvárosban vagy ahhoz közel élnek, megismerhetik a száz évvel ezelőtti kort: a világégést, amelynek következményei máig elevenek.

A tárlat tavaly Székesfehérvárott már bemutatkozott, akkor öt nap alatt mintegy 35 ezren látták.

Talán nem akad magyar család, amelynek ősei között nincsenek olyan nagyapák, dédapák, ükapák, akik bejárták Isonzót, Doberdót, vagy a háború más helyszíneit. Éveken át hősiesen harcoltak; hazajöttek, vagy elestek a fronton. A tömegek háborújában csaknem mindenki érintett volt: honfitársaink szeretteiket vesztették el, vagy otthonukat, az értékeiket.

A Nemzeti Múzeum kiállításának címe is (Többes számban) arra utal, hogy a tömegpusztítás, a tömegpropaganda századában nem lehetett kimaradni a háborúból. A férfiakat behívták katonának, az otthon családfő nélkül maradt, sok asszony megözvegyült. A háború miatt mindenkinek az élete – a gyerekeké is – megváltozott.

A vándorútra indult gömbsátor különleges látványvilágát az idén hat, jövőre pedig négy helyszínen csodálhatják meg egy-egy hétig az érzelmekre is ható kiállítás látogatói. A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársait az a szándék vezette, hogy azok is élvezhessék a remek tárlatot, akiknek nincs lehetőségük a fővárosba utazni.

A 18 méter átmérőjű, félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt.

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vasúti kocsi, a 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriási írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett kipróbálható, milyen nehéz volt a katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhető a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapja, Horthy Miklós sorhajókapitány levele, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványa is.

Az országjáró kiállítás elsődleges célja, hogy sok-sok iskoláscsoport is megismerje, milyen lehetett az első világháború kora.

A sátor látogatása mindenkinek INGYENES, és minden városban a település egy-egy központi helyén lehet majd megtalálni.

A KIÁLLÍTÁS HELYSZÍNEI ÉS IDŐPONTJAI

Eger: szeptember 16–21.

Hódmezővásárhely: október 1–4.

Győr: október 16–21.

Karcag: november 9–14.

Kecskemét: november 24–29.

Debrecen: december 9–14.

A tervezett helyszínek jövőre: Vác, Pécs, Békéscsaba, Zánka, Erzsébet-tábor.