Tovább romlik a foglalkoztatás – létszámcsökkentések fenyegetnek

A hazai munkáltatók harmada tervezi csökkenteni munkaerő-állományát az idei első negyedévben –, miközben csupán ötödük jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzilag az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, az ágazatokat tekintve pedig a kommunikációs szolgáltatásokban, az alapanyag- és feldolgozó-iparban várható – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett munkaerő-piaci előrejelzéséből. (A nyitó kép forrása: orf.at)

A ManpowerGroup a világ 41 országában, összesen 39 ezer munkáltató körében végzett felmérést. Magyarországon a munkáltatók 508 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezte meg az első negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (NFM) –8 százalékos átlagos értéket ért el, amire a múlt egy évtizedben,még a koronavírusjárvány miatti erőteljes gazdasági megtorpanás időszakában sem volt példa.A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez mérten 3, 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat.

„A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás –mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak, ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is látványos bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket.”

Az előző negyedévekhez képest is jócskán nőtt az eltérés az egyes térségekben működő cégek várakozási között. A legbprúlátóbb várakozások az Észak-Alföldön mutatkoznak (ott –35% az NFM), és ugyancsak jóval több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Észak-Magyarországon (–24%), Dél-Dunántúlon (–16%) és Nyugat-Dunántúlon (–9%) is. A Dél-Alföld az egyetlen olyan régió, ahol minimálisan többen terveznek létszámbővítést, mint csükkentést (+3%).

Az egyes ágazatokat vizsgálva csupán a pénzügyi és ingatlan- (NFM: +10%), valamint az IT-szektor (+2%) számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek ágazatban stagnálására lehet számítani, a többiek mutatói viszont visszaesést jeleznek. A legnagyobb arányú létszámcsökkentésre a kommunikációs szolgáltatások (–16%), illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (–12%) területén lehet számítani.

A jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenállóképesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka számol kényszerű felmondásokkal, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámú vállalatok körében 27 százalék. A nettó foglalkoztatási mutató ennek megfelelően az utóbbi körben a legmagasabb (+3%), az 50–249 fős cégeknél már enyhén negatív (–5%), ugyanakkor erőteljes a pesszimizmus a 10–49 fős kis cégek (–17%), és a 10 fő alatti mikrovállalkozások (–20%) körében.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten is romlottak a munkaerő-piaci kilátások: a ManpowerGroup globális nettó foglalkoztatási mutatója 6 százalékkal süllyedt. Ugyanakkor ez a mutatószám továbbra is igen magas, 23 százalékos. Magyarországon kívül egyedül Lengyelországban (–2%) jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban Az élen Panama (39%), Costa Rica (35%) és Kanada (34%) áll. Európában a legjobb mutatóval Ausztria és Törökország (29–29%), illetve Finnország és Franciaország (27–27%) rendelkezik.