Transparency Soma-díjas az Átlátszó csapata – Kiket utaztat a „NER Travel”?

Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerte a 2018. legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency Soma-díjat „Orbán Viktor a nagánrepülőgép, a luxusjacht és a Mészáros klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron” című több műfajú riportjáért. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország (TI) által szervezett díjátadón adták át ma este Budapesten. – Szerkesztőségünk gratulál a kitüntetetteknek példás újságírói teljesítményükhöz, és további jó erőt, egészséget (nem kis adag) szerencsét kíván mindhármuknak.

Stílusos, modern helyen, a pesti Ferenciek tere 2. szám alatti csodás, több mint 120 éves főúri palota első szintjén működik az Impact Hub, egy közösségi, vagy divatosabb nevén co-working iroda, amelynek hatalmas tereiben kényelmesen elfértek a díjátadó esemény iránt érdeklődők és meghívottak.

Először Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy a mai, példátlanul rossz médiaviszonyok között kiemelt jelentősége van egy ilyen díjnak. Napjaink magyar médiájában ilyen teljesítmény elérése egyedülálló teljesítmény. Magyarországon elképesztő mértékű a kormány kezében lévő média koncentrálása, a sajtószabadság eltiprása, a cenzúra és a korrupció az eddiginél elképzelhetetlenebb mértéket öltött.

Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete feltétlen támogatásáról biztosította a bátor újságírókat, akik meg merik írni, milyen életmódot folytat a kormányfő és baráti köre – mit sem törődve a közvéleménnyel. Emlékeztetett arra, hogy 2017-ben hány újságírót öltek meg világszerte azért, mert meg merte írni az igazságot.

Caitlin Jones, a brit nagykövetség nagykövet-helyettese magyarul kezdte beszédét – kiválóan megküzdve a britek számára igen nehéz ö és ü hangokkal –, de aztán angolul folytatta, ő is azt emelte ki, hogy az oknyomozó újságírók úttörő munkát végeznek, és hogy mennyire értékelik munkájukat külföldön is.

Érdekes színfoltja volt az estnek az ebből az alkalomból Budapestre érkezett Arend Jan van den Beld – a VJ Movement (Hollandia) alapítójának előadása arról, hogy miként támogatja az oknyomozó újságírást a politikai karikatúra . Izgalmas előadásából egy mondat különösen ragadott meg: „…Egy kép, vagy egy jó politikai karikatúra többet ér ezer szónál…”

Lőke András, a Transparency – Soma-díj zsűrijének elnöke mutatta be a díjat, majd méltatta a legjobb pályázatokat és kihirdette a győztest. Tulajdonképpen sokan nem tudják ma már, ki is volt a 18 évvel ezelőtt elhunyt Gőbölyös József, aki előszeretettel nevezte magát Somának. Egyike volt hivatásunk legjobbjainak, tényfeltáró újságíróként pedig talán máig a legjobb. Azt már nem érhette meg, hogy 18 év múltán aktuálisabb lenne munkaszemlélete, mint valaha. Lőke András, az ittlakunk.hu tulajdonos főszerkesztője együtt dolgozott Gőbölyössel a HVG-nél, kollégája és barátja volt. Lőke kezdettől részt vesz a beérkezett pályamunkák elbírálásában, mára pedig a zsűri elnöke lett. Elmondta: az idén a vártnál valamivel kevesebb pályamű érkezett be, ám valamennyi kiválónak bizonyult. 

A győztes csapattal folytatott interjúból kiderült, hogy tagjai hónapokon át figyelték a magánrepülőgépek és jachtok tartózkodási helyét, és persze azt is, kik használják őket, kik nyaralnak rajtuk. Afféle „NER-Travel” is alakulhatna már ezekből a járművekből – azzal a kitétellel persze, hogy csak néhány kiválasztott személy választhatná pihenése helyszíneként és eszközeként… – tette hozzá nem kis derültség közepettea csapat egyik tagja. Amint Erdélyi Katalin elárulta: a főszerkesztőn kívül senki sem tudott arról, hogy min dolgoznak, mellőzték a mobiltelefonok használatát is, inkább személyesen beszéltek meg minden következő lépést. Ugyanakkor persze vigyáztak arra, hogy semmilyen, a jogba ütköző lépést ne tegyenek, e tekintetben szakértő is segített nekik. Azóta sem jelentették fel őket.

A díjnyertes leleplező cikk itt olvasható; tessék kattintani!