Tudásmegosztó portál – Kódolj határok nélkül!

Győzteseket hirdettek a belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyílt forráskódú programozóversenyének középiskolai kategóriájában. A 24 órás döntőben a diákok olyan tudásmegosztó portál kialakításán dolgoztak, amely lehetőséget kínál az online kapcsolattartásra és közösségépítésre, a jelenleg is elérhető, nyílt forráskódú megoldások integrálásával.

A szervezők célja olyan hazai nyílt forráskódú közösség létrehozása, amely egyesítené a most szigetszerűen tevékenykedő kisebb közösségeket. A dobogós csapatok a dicsőség mellett értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, emellett gyakornoki programlehetőségek is megnyílnak számukra.

A verseny középiskolai kategóriájának első díját az „mkdir csapatnev”, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapatának (tagok: Gál Péter, Páll Dominik, Bora Miklós Bence, felkészítő tanár: Komoróczy Tamás) alkalmazása nyerte el. A második a „NemesGSZ”, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata (tagok: Kincses István Viktor, Mucha István, Paróczai Olivér, felkészítő tanár: Tusjak Brigitta) lett, a harmadik helyezést a „Python”, a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium csapata (tagok: Szatmáry Zoltán, Szekeres Márton, Tersztenyák Zsombor, felkészítő tanár: Hetzl Andrea) érte el.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója a többi között elmondta: „…bár a nyílt forráskód területén elengedhetetlen az online tudásmegosztás, jelenleg mégis nehézkesen működik. A diákok által fejlesztett tudásmegosztó portálok összefogják a fejlesztőket, üzemeltetőket és használókat, valamint lehetőséget teremtenek a szakemberek és az érdeklődők számára az online kapcsolattartásra és eszmecserére. A feladatot nyílt forráskódú fejlesztői környezetben, nyílt forráskódú technológiák alkalmazásával, projektmunka keretében kellett megvalósítani.”

A diákok felkészültségének érzékeltetésére hozzátette: „Az idén sokkal kevesebb szakmai kérdés érkezett, mint tavaly, ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy ez alkalommal a csapatok maguk dönthették el, hogy a többféle nyíltforráskódú fejlesztőkörnyezetből melyikben kívánnak fejleszteni.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok a magyar közigazgatásban fontos szerepet töltenek be. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia-központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban is.

A középiskolai bajnokság részeként az idén két online forduló után a legeredményesebb 10 csapat jutott tovább az országos, 24 órás döntőbe, ahol a legügyesebb három videó formájában mutatta be elkészült munkáját. A szakmai zsűri által a legkreatívabbnak és legjobban kivitelezettnek ítélt alkotás nyerte a „Kódolj határok nélkül!” 2021-es középiskolai versenysorozatot. (További részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatóak.)