Túl a csúcson az ingatlanpiaci kilátások

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 júliusában +1 illetve 0. Mindkét esetben enyhe, 1 pontos csökkenés következett be az előző felméréshez képest.

Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 2–2 ponttal haladja meg. Az ország egészét figyelembe véve a kilátások egyedül az irodapiacon javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a másik három vizsgált ágazat egyikében sem következett be drámai változás. Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek.

A lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárost és az ország egészét illetően ellentétes irányba mozdultak el áprilishoz képest. A budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal süllyedt. Az országos index 7 negyedéves mélypontra jutott. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak.

Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – január és április után – júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra zuhantak. A lakásfelújításra és -korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent némileg az egy negyedévvel ezelőttihezképest. Ez utóbbi területen a kivárás a meghatározó.

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július; százalékban a jelenlegi árakhoz képest. Zárójelben az előző – 2017. áprilisi – felmérés adatai. (Forrás: GKI felmérések)

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Az idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2–3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati térségben a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

Nem panel társasházi lakások

3 (3,6)

Budai zöldövezet

3 (5)

Egyéb Buda

3 (5)

Pesti belváros

4 (5)

Pesti zöldövezet

3 (2)

Egyéb Pest

2 (1)

Panellakások – Észak-Pest

2 (1)

Panellakások – Dél-Pest

1,5 (1)

Panellakások – Buda

2,5 (2)

Családi házak – Pest

3 (1,5)

Családi házak – Buda

1,5 (3)

Budapest összesen

2,5 (2,9)

A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta viszonylag keskeny sávban hullámoztak, s határozott derűlátást tükröztek. Mindez a júliusi felméréskor sem változott érdemben: a jelenlegi várakozások lényegében megfelelnek a hat hónappal ezelőttieknek. A GKI telekpiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészét illetően 7 ponttal mérséklődött az előzőhöz képest. Az építési telkek ára várhatóan 6-7%-kal emelkedik a következő egy esztendőben.

Az ingatlanok eladási árának következő 12 hónapban várható változása, 2017. július (százalékban a jelenlegi árakhoz képest):

 

Budapest

Kelet-

Magyarország

Nyugat-

Magyarország

Országos

átlag

Használt lakás

2,5 (2,9)

2,3 (2,2)

2 (2)

2,3 (2,4)

Új lakás

6 (6)

4 (7)

6 (5)

5 (6)

Iroda

3 (4,5)

2 (3)

1 (3)

2 (3,5)

Üzlethelyiség

4 (5)

1 (1)

1,5 (3)

2,2 (3)

Raktár

3 (2)

4 (3)

4 (3)

3,7 (2,7)

Építési telek

7 (4)

6 (8)

6 (3)

6,3 (5)

Zárójelben az előző – 2017. áprilisi – felmérés adatai. Forrás: GKI felmérések