Újabb bécsi segélyszállítmány Ukrajnának

A háború kitörése óta az osztrák főváros folyamatosan humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. A hét elején három kamionnyi kórházi ágyat, orvosi eszközöket, valamint iskolabútorokat küldött Kijevbe, Hosztomelbe és Netisinbe. Bécs tavaly összesen 160 tonnányi orvosi és műszaki berendezéssel segítette Ukrajnát. (A nyitó képen: Michael Ludwig Bécs polgármestere Vasyl Khymynets bécsi ukrán nagykövettel az első segélyszállítmány útnak indításakor © PID / David Bohmann)

„Számunkra magától értetődik, hogy a háború kitörése óta segítünk Ukrajnának, az ukrán embereknek. Bécs kiáll az emberi jogok mellett, erkölcsi kötelességünk, hogy segítsünk” – mondta Michael Ludwig, Bécs polgármestere annak kapcsán, hogy a hét elején újabb három kamionnyi segélyszállítmányt indítottak útnak Kijevbe, Hosztomelbe és Netisinbe. Ezúttal negyven kórházi ágyat, orvosi műszereket és eszközöket, valamint iskolabútorokat küldtek a háború sújtotta országba. Az év elején a Caritas két generátort is vásárolt – ezek is a kamionokon vannak.

Az osztrák főváros a háború kitörése óta folyamatosan segíti Ukrajnát, az első segélyszállítmányt nem sokkal az orosz támadás után, még tavaly februárban indította útnak. Utána összesen 160 tonnányi – 27 nyergesvontatónyi – orvosi eszközt és műszaki berendezést küldött Bécs Ukrajnának. A 60 tonnányi kórházi felszerelésből, ruházati cikkből és matracból jutott Lengyelországba és Moldovába is, ahova nagyon sok ukrán menekült érkezett. Ezenkívül két mentőautót és a Bécsi Tűzoltóság tizenegy járművét is Ukrajnának adományozta. Májusban a moldovai Balti egyik kórházának egy kamionnyi segélyszállítmányt küldtek, amit júliusban és októberben további segélyszállítmányok követtek.

Bécs az idén is folytatja Ukrajna támogatását, februárban hat kamiont indít útnak a Hietzingi Kórházból és az Asperni Járványraktárból származó kórházi berendezésekkel, orvosi eszközökkel.

A múlt hónapok során ukrajnai menekültek tízezreit fogadta be Bécs és gondoskodott róluk. Nagyon fontos valamennyi bécsi számára, hogy kivegye a részét a segítésből: erkölcsileg, anyagilag egyarán, így csökkentvén, ha lehet, a szenvedést. Bécs szeretettel fogadja a háború elől menekülőket, segíti őket, ahol csak tudja.