Ukrán külügy: „Orbán beteges megvetést” tanúsít Ukrajna iránt 

Kemény hangú nyilatkozatban reagált a kijevi külügyminisztérium a magyar miniszterelnök legutóbbi interjújára. Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek arról beszélt: a háború akkor ér majd véget, ha Amerika abbahagyja Kijev fegyverekkel és pénzzel való támogatását. (A nyitó képen: a miniszterelnök az évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„…Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz” – jelentette ki a magyar kormányfő a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjújában, megerősítve többször hangoztatott álláspontját, hogy ebben a konfliktusban „mi magyarpártiak vagyunk. Az orosz–ukrán háborúban is a magyarok oldalán állunk”.

„Magyarország miniszterelnökének kijelentései Ukrajna és az orosz agressziónak ellenálló ukrán nép beteges megvetéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak. Hiszen Ukrajna háborús veresége, amelyet Orbán Viktor közvetve szorgalmaz, Magyarország és a magyarok számára az orosz agresszió közvetlen veszélyét jelentené” – közölte az ukrán külügyminisztérium, reagálva Orbán interjújára.

„A magyar vezetőnek fel kellene tennie önmagának a kérdést, hogy akar-e békét. Ha a válasz igen, akkor ki kell használnia szoros kapcsolatait Moszkvával, hogy az abbahagyja az Ukrajna elleni agressziót és kivonja csapatait” – írja az ukrán külügy közleménye.

Nem ez az első konfliktus Budapest és Kijev között, az ukrán vezetés lényegében a háború kezdetétől fogva bírálta, hogy szerintük Orbán Kreml-közeli álláspontot foglal el a kérdésben.

„A magyar vezetés vonakodása attól, hogy elismerje Oroszország tagadhatatlan felelősségét az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokért… arra irányul, hogy tudatosan erősítse Oroszország büntetlenségének érzését, és arra bátorítsa, hogy újabb atrocitásokat kövessen el az ukránok ellen” – állította például áprilisban, napokkal a Fidesz újabb választási győzelme után Oleg Nikolenko külügyi szóvivő.

Júliusban, miután Orbán Tusványoson ismét azt állította, hogy a nyugati szankciók nem fogják megingatni Moszkvát, Nikolenko ezt a kijelentést „az orosz propaganda klasszikus példájának” nevezte.

Orbán Viktor: Mi tűzszünetet szeretnénkDiplomáciai vihart kavart Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljaOrbán Viktor: Közel vagyunk ahhoz, hogy valós hadviselő féllé váljunk