Választások: helyreállítandó az elveszett közbizalom

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint akár történtek csalások a szavazás napján, akár nem, a választások tisztaságába, törvényességbe vetett közbizalom megrendülése rendkívül súlyos válságtünet egy demokráciában. A jogvédő szervezet szerint csak akkor élvezheti a választópolgárok bizalmát az újonnan megalakuló országgyűlés és a törvényhozás bizalmát élvező kormány, és csak akkor nyerhetik vissza a választópolgárok a bizalmukat a választási szervekben és eljárásban, ha a választások tisztasága körüli kételyeket az arra hivatott szervek eloszlatták.

A TASZ hangsúlyozza: a közbizalom helyreállításához átlátható és ellenőrizhető eljárásban kell kivizsgálni az összes anomáliát, a vizsgálat eredményét pedig közérthetően és világosan kell a választók tudtára hozni. A civil szervezet szerint nem mozdítja elő a bizalom megőrzését, hogy a sajtóban és a polgárok közötti beszélgetésekben sokféle, csalásgyanús eset kering, és az NVI nem folytat közérthető kommunikációt arról, hogy milyen logikus magyarázata van ezeknek a jelenségeknek. Ehelyett egy ezzel pont ellenkező hatású, szűkszavú és cinikus sajtóközleményt adott ki a problémával kapcsolatban.

A TASZ kiemeli: a választási szervek felelőssége, feladata a jelenlegi helyzet orvoslása. Ezért mindenekelőtt fel kell hagyniuk a jogorvoslati eljárások megindítását akadályozó, megnehezítő magatartásukkal. Példaként azt hozzák fel, hogy a választókerületi választási szervek elérhetőségét csak a jogorvoslati határidő lejárta után tüntették fel a valasztas.hu oldalon. Emellett a TASZ azt várja az NVI-től, hogy a gyanús esetekre következetes, szakmailag igényes, közérthető magyarázattal szolgáljanak, amelyet széles körben nyilvánosságra hoznak — és a jogorvoslati eljárások hatékonyságát ne akadályozzák a korábbi joggyakorlat, az NVB határozatainak és iránymutatásának hozzáférhetetlenségének fenntartásával. 

“Az eredményt támadó jogorvoslati eljárások esetében csak az érintett jelölteknek, pártoknak van esélye arra, hogy bíróság elé vigyék a visszaélésgyanús eseteket. Ha kételyek merülnek fel a választások tisztaságával kapcsolatban, e kételyeket átlátható eljárásokban tisztázni kell. Ezért azokat, akik bizonyítékokkal, többletinformációkkal rendelkeznek, arra bíztatjuk, hogy forduljanak a bíróságokhoz, hogy megnyugtató lezárást nyerhessenek ezek az ügyek. A választási szervek feladata és saját jól felfogott érdeke, hogy segítsék ezeket az eljárásokat az akadályozás helyett”- nyilatkozta Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.(A TASZ részletesebb állásfoglalását ide kattintva érheti el.)