Védtelen vizeink – védtelen nemzedékek

Az élet parancsa: természetes vizeinket meg kell őrizni a jövő nemzedékei számára, létünk alapja ugyanis a víz. Miként gondolkodnak erről a gyerekek, mit szeretnek és mit értékelnek folyóinkban és tavainkban? A WWF Magyarország erre kereste a választ, egyúttal felhívja a figyelmet: alig két hetünk van kiállni vizeink védelme mellett.

Miként a felnőtteknek, akként a gyerekeknek is megvan a véleményük a  folyóinkról, tavainkról. A WWF Magyarország ezúttal arra volt kíváncsi, hogy miként vélekednek a legfiatalabbak a természetes vizeinkről: miért szeretik, hogyan kapcsolódnak ki, ha vízpartra látogatnak, és miért tartják fontosnak vizeinket. A videófelvételen elhangzó válaszokból is kiderül: az ifjú nemzedék még nem szakadt el a természettől, és a WWF egyik legfontosabb törekvése, hogy ez így is maradjon. Ha ugyanis a mai gyerekek kötődése a természethez később sem vész el, az hozzájárul ahhoz, hogy környezettudatos, kiegyensúlyozott és egészséges felnőttekké váljanak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy vizeink természetes állapotukban fennmaradjanak.

A Föld vizes-élőhelyeinek 87 százaléka elpusztult az utóbbi háromszáz évben, 1970 óta a vizes-élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83%-kal zsugorodtak. Az európai vizes-élőhelyeknek csupán a 40%-a egészséges, hazai felszíni vizeinknek még az ötöde sincs megfelelő az ökológiai állapotban. Mára országunk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte. Mindez olyan emberi tevékenységek eredménye, mint a gátak és víztározók építése, folyókanyarulatok levágása vagy a vizenyős területek lecsapolása és művelésbe vonása.

A végéhez közeledik az az időszak, ami Európa vizeinek szempontjából kritikus fontosságú – éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy aki még nem tette, az álljon ki a természetes vizek védelme mellett. Elképzelhető ugyanis, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink az Európai Unió egyik legambiciózusabb szabályozása, a Víz-keretirányelv gyengítése mellett döntenek, ami viszont beláthatatlan következményekkel járna.

„Az Európai Bizottság 2019. március 4-ig társadalmi konzultációban várja az állampolgárok véleményét a Víz-keretirányelvvel kapcsolatban. A WWF olyan válaszokat készített elő, amelyek a leginkább védik a jelenleg hatályos jogszabályt. Ez magyarul itt érhető el, ahol bárki egy kattintással hozzájárulhat vizeink védelméhez – gyermekeik jövője érdekében” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. (Itt látható a gyerekekkel készült video; tessék kattintani!)