Vékony és könnyű laptop: Swift Go

Aligha babonás a tajvani multinacionális vállalat, az Acer: a 13. generációs Intel Core processzorokat választotta a Swift Go laptop-termékcsaládja lelkének-eszének, operációs rendszerének pedig a Windows 11-et.

A Swift Go termékcsalád első modelljeit a világ legnagyobb technológiai szemléjén, a tegnap zárult Las Vegas-i CES-en mutatta be a hazánkban is évtizedek óta ismert Acer. Az újdonságok a díjnyertes Swift noteszgépcsalád legifjabb „gyerekei”, mindenekelőtt a diákok számára készülnek. Első pillantásra föltűnik kiemelkedően kellemes megjelenésük (Acer Swift X 14 és Acer Swift 14). A kínai szakemberek állítják – és persze azok is, akik a Las Vegas-i szemlén tüzetesen megtekinthették, kipróbálhatták: a kiemelkedő teljesítményű gépet minden olyan kiegészítő eszközzel ellátták, ami segít a használóinak, hogy útközben is alkothassanak vele, miközben az internet segítségével a munkahelyi, iskolai hálózattal is kapcsolatban maradhassanak.

A Swift Go, Swift X 14 és Swift 14 modellekről az első pillantásra megállapítható: kézbe simuló útitársak, elegánsak. Már a múlt évekből tudható: az Acer Swift laptop-termékcsalád számos elismerést kapott, a Swift Edge pedig a CES idei innovációs kitüntetésében részesült.

A vadonatúj Swift Go 16 (SFG16-71) és a Swift Go 14 (SFG14-71[RL1]  ) a legújabb technológiákat egyesíti, és 120 Hz-es frissítési frekvenciájú[RL2]  OLED-kijelzővel látták el. Vékonyak és könnyűek; a műszaki tulajdonságok iránt érdeklődőknek írjuk, hogy képernyőjük csúcs-fényereje 500 nit, DCI-P3 színtartományuk a legkényesebb ízlésűeket is kielégíti. A Swift Go 14 – miként nevéből kiderül – 14 hüvelyk átlójú, 2880×1800 felbontású, 2,8K-s OLED-kijelzőt kapott, a Swift Go 16 3,2K OLED-kijelzőjének átlója 16 hüvelyk, felbontása pedig 3200×2000. A laptopok billentyűzetét háttérvilágítással látták el, OceanGlass érintőképernyőjük a gördülékeny gépkezelést segíti.

Rokonszenves tulajdonságnak számít, hogy a 13. generációs Intel Core H-sorozatú processzorokkal hajtott és Intel Evo platformot használó laptopok – az új Swift Go 16 és Swift Go 14 – csúcsminőségű teljesítményt és egész napos, több mint 9,5 órás akkumulátor-üzemidőt szavatolnak. A noteszgépeket az Intel Unison funkcióval is ellátták, ekként használóik könnyen összekapcsolhatják gépüket Android- vagy iOS-eszközökkel. Az új megoldás a őc-t helyezi minden tevékenység középpontjába, és megteremti az operációs rendszereken átívelő munka szabadságát a könnyű fájlátvitel, a hívások, az üzenetküldés és az értesítések kezelése végett – egyetlen képernyőn. [RL3] 

Mindkét laptop továbbfejlesztett TwinAir kettős ventilátor-rendszerrel[RL4] , kettős D6 réz hőcsövezéssel és légbeömlős billentyűzettel működik, így is növelvén a teljesítményt és a megbízhatóságot. A mindössze 14,9 mm vékony alumínium unibody készülékház karcsú formatervét 90%-os kijelző (készülékház-arány és rendkívül vékony oldalsó kávák) optimalizálja. A 14 hüvelykes modell kávája mindössze 4,15 mm, súlya nem egészen 1300 gramm. A 16 hüvelykes változat karcsú oldalsó keretei 4,2 mm-esek, és 1400 gramm.

A Swift Go 16-ot és a Swift Go 14-et számos porttal – a többi között USB Type-C Thunderbolt 4, HDMI 2.1 és MicroSD kártyaolvasós csatlakozási lehetőségekkel – gazdagították tervezői. A Swift Go laptopok a legújabb MI-alapú videokonferencia funkciókra is alkalmasak, beleértve az MI-vezérelt háttér-elmosást, az MI automatikus keretezést és az MI szemkontaktust. Az 1440p webkamera a Temporal Noise Reduction (TNR) technológiával kiváló minőségű videós tulajdonságokat szavatol – még gyenge fényviszonyok között is, és párosítja az Acer PurifiedVoice technológiát az MI alapú zajcsökkentéssel, ami éles, tiszta képet és hangot eredményez konferenciákhoz és tanórákhoz. A gyors Wi-Fi 6E gondoskodik a laptopok kapcsolatáról.

A Swift Go 16 és a Swift Go 14 egyaránt támogatja az akár 2 TB PCIe Gen 4 SSD és az akár 16 GB LPDDR5 memória használatát.