Vigyázat, veszély! Adatlopás nagyban – biztonsági tanácsok

Hazánkban is működő egyik nagy biztosítótársaság friss kutatása szerint az internet-használók ötödének a személyes adatával éltek már vissza valamilyen formában, így a többségnek már megfordult a fejében az is, hogy törli a profilját a közösségi oldalakról. Azért, hogy ne ez legyen a megoldás, szakértő segítségével a biztosító olyan tanácsokat gyűjtött össze, amelyekkel biztonságosabbá tehető a közösségi felületek használata.

A felmérés készítői a közösségi médiát legaktívabban használó 18–45 év közötti korosztály véleményére voltak kíváncsiak.  A megkérdezettek négyötödét aggasztja személyes adatainak biztonsága: a válaszadók csaknem harmada „egyértelműen nem”, fele pedig „inkább nem” érzi biztonságban azokat. Ez azonban nem is olyan meglepő, miután a válaszadók ötödének visszaéltek már adatával, ráadásul minden tizenhatodikkal ez többször is előfordult.

A véleménykutatók azt is szerették volna megtudni, hogy miként hatnak a támadások a használók ragaszkodására a közösségi felületekhez. Kiderült: természetesen azok, akik átéltek már valamilyen visszaélést adataikkal kapcsolatban, jóval nagyobb arányban tesznek lépéseket, mint a többi felhasználó. A személyes adataikkal visszaélést elszenvedők negyede máris törölte a profilját az általa addig használt közösségimédia-felületről, további ötöde pedig valószínűsíti, hogy ezt fogja tenni.

Elgondolkodtató viszont: az összes válaszadó 43 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bár a maradást valószínűsíti, de megfordult már a fejében, hogy elhagy egy-egy közösségimédia-felületet.

Abban a tekintetben, hogy milyen típusú adataikat féltik a közösségi tér „lakói”, kiderült: a megkérdezettek 37 százaléka az ügyintézéshez szükséges – például banki vagy ügyfélkapus – jelszavait félti. Minden ötödik számára a személyes adatok biztonsága a legfontosabb. Fényképeiket, videóikat csak fele annyian (7 százalék) féltik, mint pl. a levelezésüket, üzenetüket (14 százalék).

Az emberek félelmei egyrészt jogosak, hiszen minél több adat van bármilyen online nyilvános felületen, az a digitális tér egyre növekvő erejéből következően nagyon nagy érték az adatkalózok számára. Másrészt azonban megnyugtatóak a közösségi oldalak intézkedései, amelyekkel kiemelt figyelmet fordítanak az adatok védelmére. Ezeknek az oldalaknak is az érdeke, hogy megóvják a használókat az esetleges veszélyektől, mert ha nem tennék, sokan törölnék profiljukat az adott felületről.

A közösség oldalak használóinak négyötöde úgy véli, hogy ismeri a közösségi oldalak adatvédelmi beállításait; a válaszadók 68 százaléka a múlt egy év során végre is hajtott valamilyen adatvédelmi módosítást. Valóban ismerik adatvédelem valamennyi lehetőségét? Kiderült: sok olyan beállítás létezhet, amiről a legtöbb használó nem tud. A véleménykutatást készítő ügynökség szakemberei hasznos ötletekkel, tanácsokkal is igyekeznek segíteni (ki tudja, miért, tegezve az érdekelteket).

Ne hagyd, hogy bekukucskáljanak a Facebook fiókodba! Folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen eszközről és honnan léptek be a Facebook-profilodba. Ehhez kattints a Beállítások –> Biztonság és bejelentkezés menüpontra és a Bejelentkezett helyek felsorolja, milyen eszközökről és böngészőből, mikor történt belépés a Facebook-fiókodba. Ha valamelyiket gyanúsnak tartod, azonnal kiléptetheted.

Biztonságos bejelentkezés két lépésben Lehetőség nyílik arra, hogy amikor ismeretlen/új telefonról vagy számítógépről, laptopról stb. jelentkeznek be a profilodba, akkor kiegészítő védelemként kérje a rendszer, hogy újból add meg a jelszavad, majd egy hitelesítő kódot, amit akár SMS-ben is elküldenek egy általad megadott és ellenőrzött telefonszámra. Ez nem alapbeállítás, így a használó közreműködése kell ahhoz, hogy ezeket a biztonsági lépéseket beállítsa.

Bizalmi kapcsolatok – segítenek, ha kizárnád magad Előfordulhat, hogy valami miatt kizárod magad a fiókból vagy csupán áldozatául esel egy kizárásnak. Megadhatsz 3–5 bizalmi kapcsolatot (Facebook-ismerőst), aki egy kód és egy Facebooktól kapott URL-cím elküldésével segíthet neked, hogy újra be tudj jelentkezni a fiókodba.

Alkalmazás-jelszavak – jobb, ha mindenki saját magával foglalkozik Szinte alig találunk alkalmazást, amelyik ne engedné, hogy azonnal a Facebook-profiloddal regisztrálhass vagy jelentkezhess be az adott alkalmazásba. Ebben az esetben az adott alkalmazás az engedélyezett adataid (főként email-cím és -jelszó) felhasználja. A Facebook lehetőséget kínál arra, hogy a Beállítások –> Alkalmazásjelszavak menüpontban beállíts egy külön jelszót, ami elkülönül a Facebook-profilodhoz rendelt jelszótól.

Számtalan lehetőség kínálkozik arra vonatkozóan is, hogy bejegyzéseinket, képeinket, videóinkat ki láthassa. Értesítéseket kérhetünk, ha bármi gyanúsat észlel a Facebook a bejelentkezésünkkel kapcsolatosan. Javasoljuk, nézd át a Facebook profilod Beállításait. Ne hagyd ki az Adatvédelem, a Biztonság és bejelentkezés mellett, a Helyadatok valamint az Idővonal és megjelölés menüpontok áttekintését sem. Amikor mindent beállítottál, ne dőlj hátra, ezt a műveletet ellenőrizd kéthavonta! Biztos találkozni fogsz valamilyen új lehetőséggel, amely segíthet az adataid védelmében.