Sorra zárnak be az iskolák fertőzések miatt

(Szerző: Síposhegyi Zoltán) Alig egy héttel a tanévkezdés után már legalább 15 iskolának és óvodának kellett bezárnia a koronavírus-járvány miatt Magyarország-szerte. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint bárhol leállíthatják az oktatást egyik napról a másikra. (Nyitó kép: Illyés Tibor/MTVA)

A Balatonfüredi Református Általános Iskola és Óvoda szerdáig rendelt el rendkívüli szünetet, miután az egyik tanár koronavírus-tesztje pozitív lett. Hasonló a helyzet a Budaörsi I. számú Általános Iskolában is, ahol hétfőn szünetelt a tanítás, de keddtől már digitális oktatásra állnak át.

A Békés megyei Tótkomlóson ennél is rosszabb a helyzet. Egy óvodai dolgozó legalább négy embert fertőzött meg az alig 5000 lelkes településen, így a polgármester elrendelte az összes oktatási intézmény bezárását. Zsura Zoltán elmondta, hogy jelenleg az óvoda összes dolgozója és néhány gyermek is karanténban van, és a napokban 110 embert fognak tesztelni.

Győrújfalun már elhárult a fertőzésveszély az iskolában, így véget érhetett a rendkívüli szünet.

Viszont egyre több az olyan intézmény, ahol csak bizonyos osztályok, vagy évfolyamok nem kezdhetik meg a tanulást. Akárcsak a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, ahol a 9. évfolyamosok most is karanténban vannak, miután a gólyatáborban húszan fertőződtek meg a koronavírussal. Az általunk megkérdezett

szülők ráadásul arra panaszkodtak, hogy a Népegészségügyi Központ helyett, saját maguknak, önköltségen kellett elvégeztetniük a teszteket.