A fővárosiak háromnegyede a Nyugati mögött szeretne múzeumi negyedet

Bár a Liget Projekt kivitelezése a park-rehabilitációval kezdődött, ezt a jelenlegi tervek szerint változatlanul új épületek építése követi majd, ami a Liget közparki jellegének megszűnésével jár. Holott a budapestiek nagy többsége továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül: csaknem háromnegyedük (72%) ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre.

A Greenpeace Magyarország azt várja a kormányzattól, hogy a budapestiek egyöntetű véleményét tiszteletben tartva a Ligetet csakis mint közparkot fejlessze, új épületek nélkül. Emellett a környezetvédő szervezet azt várja a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, hogy hozza nyilvánosságra, mely fákat érintik a most kezdődött munkálatok.

A Városliget jövőjével kapcsolatos legutóbbi reprezentatív közvélemény-kutatásból [1] kiderül: a fővárosi lakosság 72 százaléka egyetért abban, hogy a múzeumi negyedet nem a Városligetben, hanem inkább a Nyugati pályaudvar mögötti terület fejlesztésével kellene kialakítani.

„Vannak, akik fakivágással és faátültetéssel új múzeumi negyedet építenének a Városliget parkba, majd a Nyugati pályaudvar mögötti ipari területet parkosítanák. Mások elképzelése szerint a Nyugati pályaudvar mögötti leromlott ipari terület fejlesztéseként kellene létrehozni a múzeumi negyedet, a Városligetet pedig csak mint közparkot kellene megújítani. Ön melyik elképzelést támogatná inkább?”

A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja. Már a Greenpeace Magyarország által megrendelt 2016 nyári a közvélemény-kutatás is azt mutatta: a fővárosiak a Városligetet közparknak akarják meghagyni, és elutasítják, hogy a Ligetben fakivágások árán épüljön múzeumi negyed. [3]

A környezetvédelmi szervezet most azt tudakolta, hogy a budapestiek milyen arányban támogatnának egy olyan elképzelést, melyben a múzeumi negyed egy funkcióra váró, leromlott ipari terület fejlesztésével valósulna meg. Ez hozzájárulna a város élhetőbbé tételéhez, és felértékelné a környék ingatlanjait is. Az adatokból most is egyértelműen kiderül: a budapestiek továbbra is közparknak őriznék meg a Városligetet, és a múzeum-negyedet inkább más helyszínen hoznák létre.

A Nyugati pályaudvar mögötti múzeumi negyed ötlete nem új keletű. Budapest főpolgármestere, Tarlós István 2010-i Budapest-programjában is ez az elképzelés szerepelt. [4] [5]

A Greenpeace Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget, mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell a többi között a közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Mindezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban.

„Azt várjuk a kormányzattól, hogy a lakosság véleményét tiszteletben tartva, a Városligetet kizárólag közparkként újítsa meg. A múzeumi negyedet pedig olyan területen valósítsa meg, ahol fakivágások nélkül, a környék fejlesztésével hozható létre új kulturális központ” – hangoztatta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse.

Az illusztráció forrása (tessék kattintani!)