A gyermekek jogai az Európai Bizottság javaslataiban

Az Európai Bizottság ma javaslatcsomagot terjesztett elő a gyermekeket megillető jogok témájában. A csomag egyik elemét az a rendeletjavaslat képezi, mely a gyermekek interneten történő szexuális bántalmazása elleni küzdelmet szolgálja, a megelőzést is ideértve. (A nyitó kép forrása: mampa.eu)

A gyermekek szexuális bántalmazása széles körben elterjedt: ha csak a múlt évet vesszük figyelembe, világszerte 85 millió olyan képet és videót jelentettek be a hatóságoknak, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják. Ennél jóval több, amiről nem tudnak a hatóságok. A koronavírus-világjárvány tovább súlyosbította a problémát: az Internet Watch alapítvány szerint az előző évhez képest tavaly kis híján kétharmadával nőtt a bizonyított szexuális bántalmazásokról szóló bejelentések száma.

Ugyancsak a csomag részét képezi a gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia is, amit szintén ma fogadott el a Bizottság. A stratégia az életkornak megfelelő digitális szolgáltatások javítása mellett arra irányul, hogy az online térben a gyermekek védelemben részesüljenek, jogaikat tiszteletben tartsák, és rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel és eszközökkel, amiknek révén érvényt szerezhetnek érdekeiknek és jogaiknak.

Az új stratégia célja, hogy a gyermekek olyan online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyek informatívak, megfelelnek az életkoruknak, és az ő érdekeiket szolgálják.

A gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelemről szóló teljes sajtóközlemény itt, a gyermekek online védelmét célzó új stratégiáról szóló teljes sajtóközlemény pedig itt olvasható.
 

Az eddiginél szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályok az online pénzügyi szolgáltatásokra

Az Európai Bizottság ma javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy megreformálja a fogyasztói pénzügyi szolgáltatások távértékesítéssel történő forgalmazására vonatkozó jelenlegi uniós szabályokat.

A javaslat arra irányul, hogy megerősítse a fogyasztói jogokat, és hogy a pénzügyi szolgáltatásokat illetően előmozdítsa az egységes piacon a határokon átívelő szolgáltatásnyújtást.

A javaslat számos területen intézkedéseket vezet be:

  • A távollevők között kötött pénzügyi szolgáltatási szerződések esetében könnyebben lehet majd élni a 14 napos elállási joggal: a kereskedőknek elektronikus úton történő értékesítéskor külön gombot kell az értékesítési felületen kialakítaniuk azért, hogy a fogyasztók elállhassanak a vásárlástól.
  • Egyértelmű szabályok vonatkoznak majd arra, hogy milyen információkat kell tartalmaznia a szerződéskötést megelőző tájékoztatásnak, továbbá mikor és hogyan kell ezeket az információkat szerződéskötés előtt a fogyasztó rendelkezésére bocsátani.
  • Külön szabályok fogják biztosítani azoknak a fogyasztóknak a védelmét, akik az interneten pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szerződést kötnek.
  • Jogérvényesítés: a javaslat hatékonyabb eszközöket ad az illetékes hatóságok kezébe. Súlyosabb szankciókat lehet majd alkalmazni, ha távollevők közötti pénzügyi szolgáltatási szerződések megkötésekor több tagállamot érintően kiterjedt jogsértésekre kerül sor.
  • Teljes harmonizációra kerül sor annak érdekében, hogy a fogyasztók a belső piac egész területén ugyanolyan magas szintű védelemben részesüljenek.

A teljes sajtóközleményért ide kattintson!