A magyar kormány felelőtlenül a klímapusztításra szavazott az éghajlatvédelem helyett

Magyarország – Lengyel-, Cseh- és Észtországgal közösen – megakadályozta, hogy minden tagállamra kötelező klímavédelmi megállapodás szülessék a brüsszeli EU-csúcson. A Greenpeace felháborítónak tartja a magyar kormány lépését. A klímavédelmi megállapodás blokkolásával a kormány a magyar lakosság biztonságát és jövőjét sodorja veszélybe, és nemet mond hazánk természeti kincseinek megőrzésére.

Az éghajlati válság kellős közepén mindenkinek felelősséget kell vállalnia. A klíma-vészhelyzet már ma is valóság: a vízhiány emberi életeket olt ki, naponta új és újabb meleg- és csapadékrekordok dőlnek meg szerte a világban. Fajok százezreit fenyegeti a kipusztulás, ami az ökoszisztéma, végső soron pedig civilizációnk összeomlásával fenyeget. A földi életet veszélybe sodró klímakatasztrófa elkerülésére gyors és hatékony kibocsátás-csökkentési lépésekre lenne szükség minden országban.

A brüsszeli EU-csúcson mégsem tudtak megegyezni a tagállamok a klímakatasztrófára megfelelő választ adó közös uniós klímastratégiában. A magyar kormány saját lakosságának érdekeivel szemben cselekedett, amikor Lengyel-, Cseh- és Észtországgal közösen megakadályozta, hogy egy minden tagállamra kötelező érvényű uniós klímavédelmi megállapodás szülessék. A négy ország ellenállása miatt az ambiciózus klímavédő célt kivették a szövegből, és mindössze annyi olvasható a klímastratégia lábjegyzetében: „A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re”

Perger András, az anyagilag és politikailag független környezetvédő szervezet, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse kijelenttette:„Érthetetlen és felháborító, hogy a magyar kormány nem hajlandó kiállni a magyar emberek érdekei mellett! A bolygónkon tombol a klímaválság. Hazánk a világátlagnál gyorsabban melegszik, a klímaválság által súlyosan érintett területek közé tartozik. A mindannyiunk jövőjét biztosító nemzetközi klímavédelmi intézkedések blokkolása ezért botrányosan felelőtlen lépés a magyar kormány részéről. Gyors és érdemi lépéseket várunk el Magyarország mindenkori vezetőitől a klímakatasztrófa elkerülésére, a magyar lakosság és hazánk természeti kincseinek védelmében”.

A Greenpeace szerint Magyarország a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást a szénről a megújulókra történő átállással tudná megspórolni. Első lépésként ehhez a mátrai szénerőmű mielőbbi bezárása szükséges. A környezetvédő szervezet petícióban kéri az erőmű bezárását legkésőbb a 2025. év végéig, és arra szólítja fel a kormányt: hazánk is csatlakozzék azokhoz az európai országokhoz, amelyek felhagynak a klímagyilkos szénerőműveik használatával.

https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/4828/eleg-volt-50-ev-szennyezes-a-klimagyilkos-matrai-szeneromubol/
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/3074/0-co%e2%82%82-es-100-megujulo-a-valasz-a-klimavalsagra/