A magyarok véleményét kérik Európa jövőjéről

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vitát szervez Budapesten, hogy megtudja, mit gondol a magyar civil társadalom arról az öt forgatókönyvről, amelyet Jean-Claude Juncker vázolt fel az Európai Bizottság Fehér könyv Európa jövőjéről – A 27 tagú EU útja 2025-ig: gondolatok és forgatókönyvek című dokumentumában.

A vitában részt vesznek munkavállalói és munkaadói szervezetek és egyéb civil szereplők képviselői, valamint dr. Molnár Balázs európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár. A magyar nyelvű vitára május 4-én 9–18,15 óra között kerül sor az Európai Unió Házában (Budapest, II., Lövőház utca 35.).

A vitát az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) tagja vezeti:

  • Baráth Etele, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, volt Európa-ügyi miniszter,
  • Kállay Piroska, a LIGA Szakszervezetekhez (Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája) tartozó Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének jogi szakértője
  • Komoróczki István, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöki tanácsadója.

A vita programtervezete itt megtekinthető.

A civil társadalmat uniós szinten képviselő EGSZB azért szervezte meg minden tagállamban az Európa jövőjéről szóló vitákat, hogy megtudja, mit gondol, mit talál fontosnak, illetve mi miatt aggódik a civil társadalom. Ezek a tagállami viták egy átfogó, több éves vitafolyamat részei, az uniós intézmények kezdeményezték a polgárok, a hatóságok és a szervezetek bevonására.

A vitákon felvetett ötleteket az EGSZB felhasználja majd az Európa jövőjéről szóló véleményében, amelynek elfogadása júliusban esedékes – épp idejében ahhoz, hogy hatással lehessen az EU döntésére arról, milyen irányt vesz Európa a következő években, különös tekintettel a 2019. júniusi európai választásokra.
 

A vita alapja a „Fehér könyv Európa jövőjéről – A 27 tagú EU útja 2025-ig: gondolatok és forgatókönyvek” című dokumentum, amelyet az Európai Bizottság március 1-jén tett közzé. Öt forgatókönyvet vázolt fel azzal kapcsolatban, hogy az EU milyen irányba fejlődhet tovább 2025-ig olyan területeken, mint az egységes piac és a kereskedelem, a migráció és a biztonság vagy a gazdasági és monetáris unió.

 

Bizottsági javaslat a Brexit-tárgyalások megnyitására és a tárgyalási irányelvekre

Ma a biztosi testület ajánlást küldött a Tanácsnak, hogy nyissa meg az Egyesült Királysággal az 50. cikk szerint folytatandó tárgyalásokat. Az ajánlás magában foglalja a tárgyalási irányelvek tervezetét. A mai szöveg kiegészíti az iránymutatásokat, és meghatározza a tárgyalások első szakaszának lebonyolításához szükséges információkat.

Az ajánlás tükrözi a 27 tagállam vezetői által előterjesztett kétszakaszos megközelítést, és kiemelten kezeli azokat a kérdéseket, amelyek szükségesek az Egyesült Királyság Unióból való rendezett kilépéséhez.

A tárgyalási irányelvek négy fontos területre terjednek ki. A tárgyalások során elsőséget élvez az állampolgárok – az EU-ban maradó 27 tagállam az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Királyság az EU-ban maradó 27-tagállamában tartózkodó állampolgárainak – és családjaik jogállásának és jogainak védelme. A Bizottság ajánlása azt is egyértelműen kifejezi, hogy a tárgyalások második szakaszának elérését megelőzően megállapodásra kell jutni a pénzügyi megállapodás elveit illetően. A tárgyalások semmiképpen sem veszélyeztethetik a nagypénteki megállapodást.

Ezenkívül megoldásokat kell meghatározni arra vonatkozóan, hogyan kerülhető el az Ír-szigeten a szigorú határellenőrzés visszaállítása. Végül rendelkezéseket kell meghatározni a vitarendezésről és a kilépési megállapodás kezelésének módjáról.

Az Egyesült Királyság 2017. március 29-én értesítette az Európai Tanácsot az Európai Unióból való kilépésre irányuló szándékáról. Az Európai Tanács 2017. április 29-én elfogadta a politikai iránymutatásait. A tárgyalásokat mindvégig az Európai Tanács iránymutatásainak fényében és a Tanács tárgyalási irányelveivel összhangban, továbbá a 2017. április 5-i európai parlamenti állásfoglalás kellő figyelembevételével folytatják.