Ál-munkaerőközvetítők pénzt csalnak ki

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől pénzt a magukat a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók az ország különböző pontjain az elmúlt napokban – figyelmeztet a Trenkwalder. A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég az ügyben rendőrségi feljelentést tett. (A nyitó kép forrása: ttact.de)

Az utóbbi napokban több jelzés érkezett a Trenkwalder ügyfélszolgálatára, hogy magukat a Trenkwalder munkatársainak kiadó ismeretlen személyek online hirdetési felületeken nem létező ausztriai munkalehetőséget kínáltak. A hirdetésre jelentkező érdeklődőkkel közölték, hogy az állásra jelentkezés egyik feltétele a kinti szállás első havi díjának megelőlegezése, amelyet egy általuk megadott bankszámlára kell átutalniuk. Más esetben a közvetítés díja címén próbáltak pénzhez jutni a jelentkezőktől.

A Trenkwalder felhívja a figyelmet arra, hogy a jelölteknek konkrét állásajánlatot kizárólag többlépcsős kiválasztási folyamatot követően kínálnak azért, hogy a kínált pozíció a munkavállaló képességeivel és elvárásaival megegyezzék. A cég toborzást végző munkatársa végig szoros, személyes kapcsolatban áll a jelöltekkel, akiktől ezalatt semmiféle anyagi szolgáltatást nem vár el, sem közvetítés díjaként, sem más járulékos költség címén.

„Megdöbbentő, hogy a koronavírus-járvány idején éppen a legsérülékenyebb, az állásukat elveszített emberek helyzetével próbálnak visszaélni bűnözők – mondta el tudósítónknak Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. – Ezért a jelenségről értesülve, megfelelő bizonyítékok birtokában haladéktalanul feljelentést tettünk a rendőrségen, és a továbbiakban is minden rendelkezésre álló információnkkal igyekszünk támogatni az ügy felderítését”.

A Trenkwalder immár több mint 25 éve van jelen Magyarországon; a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén az egyik vezető szolgáltató. Tavaly több mint 9300 munkavállalót kölcsönzött és 1500-at közvetített partnerei számára; nettó árbevétele pedig megközelítette a 20 milliárd forintot.