Amerika Hangja: a magyar sajtó 90 százalékban a kormány szócsövévé vált

Nyilvánosságra került a két amerikai – a republikánus Thom Tillis és a demokrata Jeanne Shaheen – által a jövő héten benyújtandó, hazánkat elítélő és cselekvésre felszólítő határozati javaslat, amiről már előzetesen tájékoztatást adtak vasárnap a budapesti amerikai nagykövetségen, miután a magyar kormány nem volt hajlandó fogadni a háromtagú amerikai delegációt. A határozati javaslat alapvetően arra válasz, hogy Budapest megannyi kérés-érvelés ellenére sem volt hajlandó ratifikálni mindeddig a svédek NATO-tagságát.

A szövegben olvasható, hogy a kritikák mellett elismerik hazánk NATO-kötelezettségei teljesítését. Melyek a kritikus pontok? Az Orbán-kormány a múlt években fokozatosan korlátozta a parlament jogosítványait, a migrációs válságot. A covid-járványt és az Ukrajna elleni háborút a rendeleti kormányzás bevezetésére használta fel, ami szintén visszanyeste a törvényhozás függetlenségét. Az új alkotmány lehetővé tette a mindaddig független intézmények, az alkotmánybíróság, általában az igazságszolgáltatás, civil szervezetek megbénítását, felszámolta a kormánykritikus médiát.

Idézi a Transparency International 2023-i jelentését is, ami az EU legkorruptabb országa lettünk. Megemlíti az uniós pénzek befagyasztását, az uniós kifogások ellenére erősödő magyar–orosz és magyar–kínai kapcsolatokat, sőt, kitér arra, hogy a háború kellős közepén Pekingben Orbán találkozott Putyinnal, miközben blokkolta az Ukrajnának nyújtandó katonai eszközök szállítását, segített az ukrán menekültek befogadásában: 800 ezerből 35 ezernek.

Kifogásolja a határozattervezet, hogy a világ biztonsága tekintetében kritikus időszak ellenére Budapest késleltette a finnek és a svédek NATO-tagságát, s felszólítja a magyar kormányt utóbbi azonnali ratifikálásra, a kiemelt kritikus intézkedések felszámolására.

Európa jelenleg leghosszabb ideje regnáló vezetője, a jelenlegi magyar miniszterelnök abban reménykedik, hogy Trump személyében ismét erős nyugati szövetségese lesz – tette közzé legfrissebb elemzését az Amerika Hangja. Felsorolja a jól ismert tételeket, mindenekelőtt azt, hogy Orbán Viktor miképp erodálta a magyar demokráciát.

„Amióta az eszét tudja, Orbán kormányzása határozta meg életét” – idézte az egész világban tekintélyes sajtóorgánum Tompos Mártont, a Momentum parlamenti képviselőjét, aki az ún. választási autokráciát így jellemzi:

„…A magyar politika egy show. Hivatalosan lehet szavazni. A gyakorlatban a választási rendszer annyira manipulált, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy bármilyen változás történjék”. A Fidesz hű emberei töltik be a hivatali csúcspozíciókat, például a legfőbb ügyész, a médiahatósági elnöke személyében. A Voice America/Amerika Hangja szerint a Fidesz-kormány a sajtótermékek 90%-át tartja a kezében. Pethő András újságíró, az Origo egykori meghatározó arca nem titkolja:

„Politikai nyomás miatt kellett felmondanom. Kollégáimmal együtt pedig azzal szembesültünk, hogy ha független újságírást akarunk csinálni, akkor saját szervezetet kell létrehoznunk” – mondta Pethő a legnagyobb és legrégebbi, az 1942-ben alapított, az USA kormánya által fenntartott nemzetközi műsorszolgáltató munkatársának.

„Egyre nehezebb hivatalos forrásból származó információkhoz jutni. Emellett rengeteg, többnyire propagandisztikus támadással is szembe kell néznünk bizonyos, többnyire kormánypárti propagandagépezetek részéről”. Pethő elmondta: a Direkt36-nak dolgozó két újságírót a kormány megfigyelés alá helyezett, a mobiltelefonjukra titokban telepített, izraeli gyártmányú Pegasus kémszoftver segítségével…

Nem sokkal azután, hogy Orbán 2010-ben hatalomra került, a köztulajdonban lévő médiacsatornákat kormányzati ellenőrzés alá helyezték. A kormány szócsöveivé váltak – mondta Pethő. „És most, amit sugároznak, az szinte tisztán propaganda, kormánypárti propaganda – gyakran oroszbarát narratíva… És miután végeztek ezzel a hatalomátvétellel, áttértek a magán médiavállalatokra.”

„Itt nem arról van szó, hogy van néhány újság, tévéállomás, rádiócsatorna, amely valamilyen módon szimpatizál a kormánnyal. Több száz – digitális, nyomtatott orgánumról, tévéről, rádióról, helyiről és országos terjesztésűről van szó. A teljes spektrumot lefedik. Ez egy média-ökoszisztéma, amely egyetlen célt szolgál, mégpedig a kormány üzeneteinek a terjesztését. Ez nem újságírás! Szándékosan hazugságokat terjesztenek” – mondta Pethő.

Interjújában Pethő emlékeztet arra, hogy amint bírálni kezdte az Európai Unió Orbánt, a jelenlegi magyar miniszterelnök nyomban EU-ellenes kampányba, sőt, jó évtizede tartó propaganda-hadjáratba kezdett.

Az Európai Unió az alapvető jogállamiság megsértésével vádolja Magyarországot, és sok milliárd eurónyi uniós forrást fagyasztott be. Viszonzásul Orbán propagandakampányt indított az EU ellen, országszerte óriásplakátokon ítélte el az európai politikát, és kijelentette, hogy Magyarország „nem úgy táncol, ahogy Brüsszelben fütyülnek”.

Feketén-fehéren kiderül: Orbán reméli, most jön el csak igazán az ő pillanata, erősen bízik Trump győzelmében, „aki békét teremt Kelet-Európában is”.

A Szabad Európa a pénteki tüntetésre visszatekintve megállapítja, egyrészt: olyan fiatalokat sikerült az online véleményvezéreknek az utcára vinniük, akiket különösebben nem érdekel a politika. Másrészt feltehetően fejfájást okoznak Orbánnak – közeledve az uniós és önkormányzati választásokhoz. Ismerteti azt a friss közvélemény-kutatást, ami szerint a 30 évesnél fiatalabbak (akik gyakorlatilag az Orbán-érában töltötték életük eddigi szakaszát) háromötöde elégedetlen és boldogtalan a demokrácia hazai helyzetével.