Az 5G üzleti felhasználásra kész

Börje Ekholm az Ericsson elnök-vezérigazgatója ma a barcelonai mobil-világkongresszuson újságírók előtt kijelentette: a fejlett mobil-szélessáv lesz az első nagy léptékű globális 5G-felhasználási mód, válaszul a hatékonyabb hálózatok és a jobb ügyfélélmény iránti igényekre. Andy Penn, a Telstra – az Ericsson egyik kiemelt partnerének – ügyvezetője szintén megjelent a sajtótájékoztatón, beszélendő a jövő hálózatáról, és arról, hogy milyen előnyökkel jár az 5G alkalmazása.​ [Corinne Reichert/ZDNet felvételén: Börje Ekholm (Ericsson) és Andy Penn (Telstra)]

Börje Ekholm, az Ericsson elnöke-vezérigazgatója a barcelonai világeseményen késznek nyilvánította az 5G technológiát üzleti felhasználásra. Hangoztatta: a (hazánkban is jelen lévő) vállalat most már az 5G üzleti megvalósítására irányuló konkrét technológiákra, valamint az 5G alkalmazását segítő legfontosabb tényezőkre összpontosít (például: a rádióhálózati hozzáférés, a hálózatszeletelés és a gépi intelligencia), amelyek szavatolják majd a technológia kereskedelmi sikerét.

„Nem csak a mit és miért kérdésre összpontosítunk, hanem a hogyanra is. Ezek azok a dolgok, amelyekről ügyfeleink – a szolgáltatók – beszélni akarnak” – mondta el Ekholm.

A cégvezető három alapvető területet jelölt meg, ahol a szolgáltatóknak sikeresnek kell lenniük:

  • hatékonyság: a gigabájtonkénti költség csökkentése,
  • digitális élmény: az ügyfélélmény javítása és a költségcsökkentés,
  • valamint az új bevételi források létrehozása a különböző 5G- és IoT-felhasználási módok alapján.

A szabványokkal és a technológiával kapcsolatos sokéves munka után az 5G a kereskedelmi fázisba lép. Eddig az Ericsson 38 szándéknyilatkozatot írt alá szolgáltatói partnereivel a próbaüzemek megkezdéséről. Ami még ennél is fontosabb: az Ericsson számos kereskedelmi szerződést kötött, amelynek teljesítése már ez év végére megtörténik.

Ekholm a mobil szélessáv szerepét, mint az 5G első, nagy léptékű, világméretű felhasználási módját hangsúlyozta. Ez az adatforgalom ugrásszerű növekedésén és a jobb használói élmény iránti igényen alapul. Az adatforgalom az előrejelzések szerint 40%-os átlagos éves növekedési ütemmel bővül 2017–23 között. Ez bázisállomásonként nyolcszor nagyobb adatforgalommal ér föl.

A fejlett mobil-szélessáv azonban nem csupán a sebességről és a használói élményről szól, hanem a hálózat hatékonyságáról is. Egy 4G- és 5G-képességű telephely a mobil adatok továbbítását tizedannyiért végzi, mint egy mai átlagos 4G állomás.

Az eseményen Andy Penn, a Telstra ügyvezetője arról beszélt, hogy mennyire fontos az elsők között lenni az 5G-technológia alkalmazásában.

„Nem tudjuk, hogy végül is melyik felhasználási mód lesz a legfontosabb az 5G esetében, de azt igen, hogy a technológiát elsőként alkalmazók várhatóan tartós versenyelőnyre tesznek majd szert” – tette hozzá Ekholm.

Egy 5G-re felkészített hálózattal a szolgáltatók megválaszthatják, hogy mikor indítják el az 5G forgalmat.

„A tavalyi tesztek során rekordsebességeket értünk el, megnyitottunk egy 5G tervező központot a texasi Austinban, valamint olyan új rádiótermékeket mutattunk be Massive MIMO-hoz és hálózati szolgáltatásokhoz, amelyek megkönnyíthetik az 5G felé vezető utat. Már az idén elkészítettük 5G platformunkat, amely az 5G maghálózatból, rádiós és átviteli portfóliókból, valamint OSS- és BSS-rendszerből, hálózati szolgáltatásokból és biztonsági megoldásokból áll. A platformot rádió- és maghálózatokhoz 5G kereskedelmi szoftverekkel egészítettük ki, hogy a szolgáltatók már 2018 negyedik negyedévétől kezdve beindíthassák 5G szolgáltatásukat” – fejezte be tájékoztatóját Börje Ekholm.