Az osztrák szélsőjobb beavatkozik az állami médiába

El kellene távolítani az osztrák állami műsorszolgáltató, az ORF külföldi tudósítóinak az egyharmadát, mert a szóban forgó újságírók nem tanúsítanak korrekt magatartást – ezt mondta a minap a Salzburger Nachrichten című lapnak adott nyilatkozatában Norbert Steger, a bécsi kormánykoalícióhoz tartozó, radikális jobboldali Szabadságpárt, az FPÖ politikusa, aki az ORF alapítványi tanácsában képviseli pártját.

Steger példaként azt hozta fel, hogy szerinte egyoldalú volt az ORF tudósítása a magyarországi országgyűlési választásról. A szabadságpárti politikus azt is felvetette, hogy a közszolgálati média újságírói ne posztolhassanak bármit a közösségi médiában, így például a Facebookon vagy a Twitteren: aki a tervbe vett irányelveket megsérti, azt először figyelmeztetni kell, utána viszont el kell bocsátani – mondta.

A német Der Spiegel hírmagazin internetes kiadása Steger kijelentéseiről szóló beszámolójában megjegyzi: az ORF felügyeleti testülete összetételének a reformját immár 17 éve halasztgatják. A dolgok jelenlegi állása szerint a testület tagjainak a legnagyobb részét a kormány jelöli. Stegerről – akinek a pártja a legutóbbi parlamenti választás nyomán került be a kormányba a mérsékelt jobboldali Néppárt mellé – a Spiegel szerint azt beszélik, hogy ő lesz a testület következő elnöke.

Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója a Twitteren azzal reagált a szabadságpárti politikus állásfoglalására, hogy az ORF 16 tudósítói irodája nélkülözhetetlen a feladat ellátásához, a nemzetközi hírszolgáltatás biztosításához a közmédia tévés, rádiós és online felületén. Sőt, a 16 posztot 2020-ig még további két tudósítói hellyel akarják bővíteni. Wrabetz külön megemlítette a Steger által személyében megtámadott budapesti ORF-tudósítót: mint fogalmazott, „van szerencséje közölni”, hogy a magyar választásról való kitűnő tudósítás nyomán 2021-ig meghosszabbította a tudósító megbízatását.

Dieter Bornemann, az ORF szerkesztői testületének az elnöke szintén a közösségi médián keresztül üzent vissza a szabadságpárti politikusnak, a következő szavakkal: „az ORF-tudósítók egyharmada veszítse el az állását, mert Steger, az FPÖ alapítványitanács-tagja elégedetlen a tudósításokkal. A közszolgálati műsorszolgáltató elleni ilyen közvetlen támadás a médiapolitika mélypontjának tekinthető.“

Claudia Gamon, a liberális Neos párt politikusa Steger kijelentéseit a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette, és felfoghatatlannak nevezte azt, hogy az FPÖ ízléséhez igazítsák a független újságírók korrektségének a megítélését.

Norbert Steger a Kurier című bécsi lap tegnapi számában ismét arról beszélt, hogy hiányolja az objektivitást az ORF-tudósításokból. Azt állította, hogy szavait félreértették, nem az volt a szándéka, hogy elbocsátásokkal fenyegetőzzön, hanem az, hogy vitát ösztönözzön a tudósítások objektivitásának a javítása érdekében. Szerinte egyes baloldaliak utóvédharcot folytatnak az osztrák közmédiában. Értetlenségének adott hangot az újságírói szolidaritás láttán, mondván, az ORF-tudósítók sokkal több pénzt keresnek, mint a lapok újságírói.

A Der Standard című liberális osztrák lap viszont ismerteti  Thomas Drozdának, a szociáldemokraták médiaügyi szóvivőjének a nyilatkozatát, aki szerint Stegernek nincs többé helye az ORF-et felügyelő testületben, hacsak egyértelműen bocsánatot nem kér szavaiért.

Az üggyel foglalkozik a Die Presse című konzervatív bécsi lap is. Szóváteszi, hogy a kérdéshez ugyan nagyon sokan hozzászóltak, de nem mindenki, akinek véleményt kellene nyilvánítania, és a Néppárt megszólalásának a késlekedése a szociáldemokraták számára kínált témát.

Végül röviden, hogy a The New York Times az AP hírügynökség jelentését átvéve számol be arról, őrizetbe vették Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében. A cikk kitér arra, hogy Gyárfás 2016 novemberében, a 2017-i világbajnokság előtt mondott le elnöki tisztségéről, és hogy távozása céljából Hosszú Katinka vezette a kampányt. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő a magyar úszósport legkártékonyabb tényezőjének nevezte Gyárfást – emlékeztet a beszámoló.