Bécs szigorítja a kerékpár-kölcsönzés módjait

Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk az elromlott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben akár 700 euró bírság is kiszabható rájuk. Az új rendelet olyan cégekre vonatkozik, amelyek épített tároló nélküli kerékpárokat üzemeltetnek. A szabályozás két hónap múlva lép életbe. (Kép: Christian Houdek/PID)

Az utóbbi hónapokban egyre több a panasz az osztrák fővárosban rossz helyen leállított vagy elromlott kerékpárokra, melyeket az üzemeltetők nem szállítottak el idejében. Azért, hogy a rövidesen kezdődő biciklisidényben már ne heverjenek szanaszét azok a kölcsönkerékpárok, amelyeknek nincs kijelölt és állandó tárolóhelyük, Bécs szigorú rendeletben szabályozza az üzemeltetésüket.

A kerékpárkölcsönző cég hétköznapokon 6–18 óra között például a bejelentést követően négy órán belül köteles elszállítani a meghibásodott, bárhol letámasztott bicikliket. Hétvégén 12 óra a türelmi idő. Az új szabályozás szerint Bécs zöldfelületein eleve nem szabad letenni a bringákat, kivéve, ha azokat az erre kijelölt tárolókba, vagy a városszerte kihelyezett mobil kerékpártárolókba teszik. Olyan útszakaszon vagy járdán sem szabad őket leállítani, ahol akadályozzák a forgalmat. Ha az üzemeltetők nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek, akkor akár 700 eurós bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Új szabályok vonatkoznak a kölcsönző cégekre is, amelyeknek mostantól bécsi székhellyel kell rendelkezniük. A cégek maximum 1500 kerékpárt üzemeltethetnek; bicikliket sorszámozzák és a cég ügyfélszolgálati telefonszámát is könnyen látható helyen kell feltüntetni rajtuk. A rendelet két hónap múlva lép érvénybe.